Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Σπείρα-Σπείρα, Κους-Κους, Κλαψ-Λυγμ

Μεσημεράκι στο σπίτι μετά τις πρωινές δουλίτσες που τακτοποιήθηκαν, αράζω στον καναπέ και ανοίγω την Τιβί να χαζέψω μέχρι να ζεσταθεί το φαϊ. Στον ΑΝΤ1 "Κωνσταντίνου και Ελένης" για 1435η φορά (μας πώς το επιτρέπουν οι ηθοποιοί αυτό το πράγμα;), στο MEGA "O Άρης Σπηλιωτόπουλος στηρίζει Ντόρα" (σοβαρά; γι' αυτό είχα φαγούρα το πρωί που ξύπνησα ε; τώρα το κατάλαβα), στο STAR κοτσομπολιό, στο ALTER κοτσομπολιό, τα "κρατικά" μεταξύ ντοκυμαντέρ και ειδήσεων και έρχεται η στιγμή να πιέσω το 6 και να συντονιστώ στον γερμανοκρατούμενο (που λέει κι ο Πανούσης) ALPHA. Και αντικρίζω τις παρακάτω εικόνες:

Θεϊκός τίτλος!



Ε όπως ήταν φυσικό, οι ζωντανές ερμηνείες του Κράου και της Σπείρας, έφεραν τη χαρά και αυτή με τη σειρά της τη χορευτική διάθεση στο εκπληκτικό πάνελ της σουρεάλ εκπομπής "Κους-Κους"...












Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει ο μυθικός Τζώνυ Βαβούρας από ένα τέτοιο πάνελ, αφού τώρα τελευταία τα έχει πάρει με τη σειρά (είναι και τακτικό μέλος στην κριτική επιτροπή της εκπομπής της Αννίτας Πάνια...)



Μετά από όλα αυτά σκέφτομαι και αναρωτιέμαι. Έχει ανάγκη ένας ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ του μεγέθους του Σταμάτη Κραουνάκη την προβολή μέσα από τέτοιους επιπέδου εκπομπές; Προσπαθώ να βρω το σκεπτικό που τον οδήγησε εκεί αλλά δυσκολεύομαι. Ένας καλλιτέχνης με δεδηλωμένους κοινωνικούς προβληματισμούς, που εχει ασκήσει εντονότατη κριτική μέσα από συνεντεύξεις του για τη σαπίλα που μας περιβάλει, που είναι πολιτικοποιημένος με την απόλυτα θετική έννοια του όρου, που τελοσπάντων ξέρει τι του γίνεται και αρθρώνει λόγο με βαρύτητα (κατά τη γνώμη μου τουλάχιστον), πώς εξηγείται το ότι βγήκε σε μία τέτοια εκπομπή;

Επειδή σίγουρα κάποιοι θα με θεωρήσουν κομπλεξικό και ψευτοκουλτουριάρη, να εξηγήσω ότι απλά αναρωτιέμαι. Δεν σημαίνει ότι αλλάζει η άποψή μου για τον σπουδαίο Κραουνάκη και την υπέροχη κατάσταση που έχει φτιάξει με τη Σπείρα-Σπείρα. Δικαίωμά του να βγει όπου γουστάρει για να προωθήσει τη δουλιά του (τον κόπο του δηλαδή).

Αλλά ρε γαμώτο είμαι ο μόνος που το θεωρώ κουλό να βγαίνει ένας τόσο σπουδαίος καλλιτέχνης και μάλιστα με άποψη για τα πράγματα, σε μια εκπομπή που δεν πάει λίγος καιρός από τότε που είχε θέμα με τίτλο "Δεν μπορώ να κοιμηθώ γιατί ο άντρας μου κλάνει συνέχεια" και "Η γυναίκα μου τα έφτιαξε με την συννυφάδα της κι εγώ για να την εκδικηθώ τα έφτιαξα με τον περιπτερά"...; Μάλλον είμαι υπερβολικά συντηρητικός τελικά...

ΥΓ: Άντε μετά να πας και να πεις τις εκπομπές αυτές κουτσομπολίστικες και χαμηλού επιπέδου. Θα γυρίσει η άλλη και θα σου πει "Τι λες καλέ, εγώ έχω φιλοξενήσει Κραουνάκη".

8 σχόλια:

nadia είπε...

Προφανώς είναι μια εκπομπή σε ζώνη υψηλής τηλεθέασης. Δεν νομίζω οτι πέφτει το επίπεδο του Κραουνάκη έτσι. Μάλλον ανεβαίνει το επίπεδο της εκπομπής έτσι. Μακάρι να φιλοξενήσουν κι άλλους τέτοιους καλλιτέχνες. Για το καλό μας...!

Stepas είπε...

nadia γειά χαρα!

Το ξεκαθάρισα στο ποστ μου ότι δεν αλλάζει η άποψή μου για το επίπεδο του Κραουνάκη επειδή τον είδα σήμερα σε μία (για μένα) πολύ χαμηλού επιπέδου εκπομπή.

Αυτό το "ανεβαίνει το επίπεδο της εκπομπής" είναι το θέμα μου εμένα. Δεν νομίζω ότι έχουν στόχο την ανάδειξη της πραγματικά καλής τέχνης. Στόχος τους είναι πρωτίστως το λαϊκίστικο κουτσομπλιό, η κλειδαρότρυπα, η αναγωγή σε πρότυπα διάφορων "κούφιων" celebrity κλπ κλπ. Όσες φορές και να βγει ο Κραουνάκης και ο κάθε Κραουνάκης στις εκπομπές αυτές, ο στόχος τους και ο ρόλος τους δεν θα αλλάξει. Αυτό πιστεύω.

Επίσης δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορεί μετά ο Κραουνάκης να βγαίνει και να μιλάει για την κατάντια της τηλεόρασης όταν με την παρουσία του δίνει "άλλοθι ποιότητας" σε τέτοιες εκπομπές που κατάντησαν την τηλεόραση έτσι όπως την κατάντησαν...

JoaN είπε...

Ναι, συμφωνώ με το σχόλιο της nadiaς. Άσε που,
- νέες εκπομπές στην Ερτ δεν γίνονται
- ετοιμάστηκε η νέα παράσταση
- πρέπει να διαφημιστεί [καλοί είναι οι 'γνωστοί χρήστες'(βλ.βιβλίο Σταμάτη Κραουνάκη με τίτλο "Μονο για χρήστες",) αλλά πάντα θέλουν και νέους]
Άρα...

και γω ξενίστηκα στην αρχή διαβάζοντας το ποστ, αλλά τελικά λέω γιατί όχι;
Από την στιγμή που δεν άλλαξε ο Κραουνάκης και η Σπείρα Σπείρα. Δηλ, δεν άρχισαν να "λένε την γνώμη τους" για στα διάφορα θέματα που ασχολείται η εκπομπή. Στις 'φωτογραφιες' δεν βλέπω να κρατούν φτυάρι.

Δες το και σαν να εκμεταλλεύτηκαν, αυτή την κατάντια της ελληνικής τηλεόρασης.

Υπάρχει και η άλλη σκέψη ταυτόχρονα: και αν όλοι σνομπάρουν και δεν πάνε σε τέτοια εκπομπή, πώς θα αλλάξει και το επίπεδο; (καιπάντα είμαι θετική στο να πάνε αλλά να μην προσαρμόζονται αυτοί στις εκπομπές, αλλά τ ανάποδο)

(φτου πάλι έγραψα ενα ποστ όλόκληρο. αλλά θίγεις μεγάλο θέμα)

JoaN είπε...

(κ επειδή τώρα διάβασα καλύτερα την απάντησή σου,συμπληρώνω ότι: τότε δες απλά ότι ο καθένας κάνει τη δουλειά του...........)

Ανώνυμος είπε...

εγω πάντως θα συμφωνήσω με Στέπα. Αλλά δε με σοκάρει το έχει ξανακάνει ο Κραούνης στο παρελθόν...

Stepas είπε...

@Joan: Έχεις δίκιο σε αυτά που λες. Όντως δεν έκατσε στο πάνελ ο Κραουνάκης οπότε δεν συμμετείχε στο "πανηγυράκι" της εκπομπής. Τους χρησιμοποιήσε από μια άποψη και καλά έκανε. Καταλαβαίνω απόλυτα πόσο δύσκολο είναι να στήνεις τέτοιου είδους μουσικές παραστάσεις τις οποίες μετά πρέπει να τις κάνεις γνωστές στον κόσμο. Είναι μέρος του παιχνιδιού και η "προώθηση".

Αν και τα αναγνωρίζω όλα τα παραπάνω, εξακολουθώ να ξενίζομαι από τέτοιες κινήσεις. Και ξαναλέω: τους δίνεις "άλλοθι ποιότητας" και φιλί της ζωής. Είμαι βέβαιος ότι δεν θα αλλάξουν όσοι Κραουνάκηδες και να πάνε εκεί. Πάντα κάτι πιο χυδαίο και ηλίθιο θα πουλάει περισσότερο και θα το προβάλουν. Εκεί είναι η κύρια διαφωνία μας. Το πιστεύω ότι δεν θα αλλάξουν οι εκπομπές αυτές.

(πολύ καλά έκανες, γι' αυτό τα έχουμε τα μπλογκάκια μας, για να γράφουμε ό,τι θέλουμε και να σχολιάζουμε όσο θέλουμε!)

@tsoulaki: Το έχει ξανακάνει; Δεν το θυμάμαι. Σίγουρα ξέρεις καλύτερα.

Ανώνυμος είπε...

Μην ασχολείστε με τόσο άτοπα και ανούσια ζητήματα ρε παιδιά. Η μουσική είναι ελευθερία. Ακούστε τη μουσική που γουστάρετε και μη δίνετε δεκάρα για το τι γίνεται. Μας έχει φάει το μπλα-μπλα και το "δε κάνει", "δε πρέπει".
Ο Κραουνάκης είναι τρελάρας ως γνωστόν, μπορεί να γούσταρε σε εκείνη τη φάση να εισβάλλει στα νοικοκυριά μεσημεριάτικα.
Εφ'όσον η ποιότητά του έργου του παραμένει, δε παρατηρώ κάποιο πρόβλημα.
Από τη μία παραπονιόμαστε για τη ποιότητα της (δη, ιδιωτικής) τηλεόρασης... ε, να λοιπόν!

Φιλικότατα.

Stepas είπε...

Απόλυτα σεβαστή η άποψή σου. Θα διαφωνήσω όμως εν μέρει.

Καθόλου ανούσιο το θέμα της τηλεόρασης και του τι προβάλει. Παλιό το ποστ πλέον αλλά στο μεταξύ έχω γίνει ακόμη πιο πολύ πυρ και μανία με τέτοιου είδους εκπομπές. Για μένα δεν πρέπει να υπάρχουν καν στην τηλεόραση και είναι προσβολή για όλους μας. Και θα επιμείνω ότι όταν πάνε εκεί αξιόλογοι άνθρωποι σαν τον Κραουνάκη, τότε απλά κάνουν τις εκπομπές αυτές ακόμη πιο δυνατές... Ξεκίνησαν κάποτε σαν τη μεταφορά της trash tv από τη μεταμεσονύχτια ζώνη μικρών καναλιών τύπου New Channel και Extra 3 και έχουν καταλήξει να είναι κανονικότατες εκπομπές με θεματολογία από θέατρο μέχρι την Τζούλια. Με άλλα λόγια το τηλεκουτσομπολιό και η ευτέλια απέκτησαν άπειρες ώρες τηλεοπτικού αέρα και έγιναν "θεσμός" στην τηλεόραση πριν το καταλάβουμε καλά-καλά. Αρκεί να δει κανείς το ύφος της Λαμπίρη και των ομοίων της...

Βεβαίως και παραπονιέμαι για την ιδιωτική τηλεόραση. Δεν έγινε ξαφνικά ποιοτική επειδή ανάμεσα σε χιλιάδες ευτελή θέματα έδειξε τον Κραουνάκη για μισή ώρα. Ποιότητα θα αποκτούσε αν είχε μια εκπομπή να του αφιερώσει μία ώρα για συνέντευξη με δημοσιογράφο γνώστη του θέματος (μουσική, πολιτισμός, κοινωνία) και όχι να τον βγάλει σε πάνελ με τηλεκουτσομπόλες που ασχολούνται όλη μέρα με το πού έκανε διακοπές ο Sakis...