Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Μαρία Καναβάκη στον Πυρήνα

Μία πολύ όμορφη βραδυά ήταν η χτεσινή στη μουσική σκηνή Πυρήνας, όπου είδαμε τη μουσική παράσταση "Μικρές Ατασθαλίες" της Μαρίας Καναβάκη και των συνεργατών της (Χρήστος Παύλης, Κώστας Μπουρμάς, Νίκος Χατζάκης).



Μικρές Ατασθαλίες ο τίτλος λοιπόν και στο νόημα σε βάζει εξαρχής ο ιδιαίτερα ταλαντούχος ηθοποιός Κώστας Μπουρμάς. Βγαίνει στη σκηνή και με αξιοπρόσεκτη εκφραστικότητα ερμηνεύει αστείες ή και κωμικοτραγικές ιστορίες της καθημερινότητάς μας. Μπορεί να σου μοιάζουν υπερβολικά όλα αυτά τα ατυχή που περιγράφει ο ήρωας τον οποίο υποδύεται ο Μπουρμάς, πλην όμως, λίγο έως πολύ, όλοι έχουμε νιώσει κάποια στιγμή ότι ο Νόμος του Μέρφι μάς κυνηγά... Ποιός δεν έχει μπει άλλωστε σε διλήμματα όπως το αν πρέπει να αφιερωθεί στο διάβασμα στα 17 του και να αφήσει τους έρωτες "για αργότερα" διότι... οι εξετάσεις προέχουν; Ποιός δεν έχει κόψει μαχαίρι τις ατασθαλίες του για να είναι "εντάξει" στη δουλιά του, τις υποχρεώσεις του, τη σχέση του; Ποιός δεν έχει νιώσει ότι ενώ τα έδινε όλα για το έτερον ήμισυ, ποτέ αυτό δεν εκτιμήθηκε; Ποιός δεν έχει αποφασίσει να σπάσει τελικά το σχοινί και να πέσει με τα μούτρα στις ατασθαλίες (κάπνισμα, φαγητό, γλυκά κλπ); Ποιός δεν έχει αισθανθεί ότι κυνηγώντας το "σωστό" και το "καθως πρέπει" αντιλαμβάνεται μια μέρα ότι... ξέχασε να ζήσει; Ποιός δεν έχει αντιληφθεί ότι οι έρωτες τη χρονιά των Πανελληνίων, το κάπνισμα και το φαγητό είναι μικρές ατασθαλίες που σε βγάζουν από το "σωστό δρόμο" και γι΄αυτό απαγορεύονται δια ροπάλου, την ίδια στιγμή που δίπλα σου οι... μεγάλες ατασθαλίες (όπως το να κρατά διπλά βιβλία ένας μεγαλοεπιχειρηματίας) υμνούνται και επιβραβεύονται;

Γέλιο και προβληματισμός μέσα από απλές ιστορίες καθημερινότητας σε κείμενα Μαρίας Καναβάκη και ερμηνείες Κώστα Μπουρμά, σε διάσπαρτα σημεία μέσα στο πρόγραμμα των τραγουδιών.

Ένα πρόγραμμα το οποίο πρέπει να σας πω ότι το βρήκα πραγματικά εξαιρετικό! Βέβαια έχοντας ακούσει τον παρθενικό δίσκο της Καναβάκη και του Παύλη, το "Παράξενο τοπίο", είχα αντιληφθεί στο περίπου τις μουσικές τους επιρροές και περίμενα ότι πράγματι θα αποτυπώνονταν στις επιλογές τους στο live.

Το ξεκίνημα έγινε με δύο πανέμορφα τραγούδια, την "Αλλιώτικη μέρα" της Τσανακλίδου και το "Ενός λεπτού φιλί" της Πασπαλά. Δύο μικρά αριστουργήματα του σύγχρονου "έντεχνου" ερμηνευμένα από την Μαρία Καναβάκη με εξαίσιο τρόπο, δείχνοντάς μας με το... καλημέρα τα προσόντα της υπέροχης φωνής της. Ακολουθούν τραγούδια δικά της και του Χρήστου Παύλη ("Ευχή" και "Σπιρτόκουτο"), για να ακολουθήσει η παραμελημένη - ωστόσο υπέροχη - "Ταραντέλα" του Διονύση Τσακνή.



Το πρόγραμμα συνεχίζεται μέσα σε ένα ζεστό, παρεϊστικο κλίμα, με τη Μαρία Καναβάκη να δείχνει σε πολλές περιπτώσεις και το χιούμορ της, σχολιάζοντας είτε τα της επικαιρότητας, είτε τους επί σκηνής φίλους και συνεργάτες της. Οι επιλογές από το "έντεχνο", το λαϊκό, το παραδοσιακό, το latin διαδέχονται η μία την άλλη με το πρόγραμμα να είναι πραγματικά άψογα δομημένο και τα τραγούδια να "πλέκονται" όμορφα το ένα με το άλλο. Θα σταθώ στην τριάδα που μύριζε Μεσόγειο και Λατινική Αμερική ("Comandante Che Guevara", "Amelie", "Tu Vuo' Fa' l' Americano"). Με εντυπωσίασε αυτή η διαδοχή τριών κομματιών από το διεθνές ρεπερτόριο που είναι από τα πολύ αγαπημένα μου (και πολύ κόσμου βεβαίως). Θα σταθώ επίσης στις ερμηνείες της Καναβάκη σε παλιά και αγαπημένα λαϊκά όπως η "Μαρκίζα" και "Τα ξένα χέρια". Ήταν σίγουρα από τις κορυφαίες στιγμές της βραδιάς.

Για να μην σας κουράσω και πολύ η βραδιά κύλησε με την Καναβάκη να παίζει ακορντεόν, πιάνο, μελόντικα και να καταθέτει αξιολογότατες ερμηνείες σε κορυφαία τραγούδια από διάφορα μουσικά είδη, τον Χρήστο Παύλη να δίνει ρέστα στις κιθάρες αλλά και να βοηθά ερμηνευτικά, τον Νίκο Χατζάκη να είναι ο μάγος του pc και των πλήκτρων και να συμπληρώνει όμορφα το λιτό σχήμα και βέβαια τον Κώστα Μπουρμά να μας κάνει να γελάμε και να προβληματιζόμαστε με τα εμβόλιμα κείμενα που ερμήνευε. Περισσότερα θα δείτε και μόνοι-ες σας όταν θα πάτε να τους δείτε αν σας δωθεί η ευκαιρία, πράγμα που σας προτείνω άλλωστε καθώς σίγουρα θα περάσετε πολύ καλά!

(Με την υπερπολύτιμη συμβολή του υπερπολύτιμου φίλου Γιάννη, έχω κι εγώ μια φορά την δυνατότητα να παραθέσω αρκετές φωτο από τη χτεσινή βραδιά στον "Πυρήνα") :

Όχι δεν έμεινε άδεια η σκηνή. Σε λίγο οι καλλιτέχνες ανέβηκαν...

Ο ηθοποιός Κώστας Μπουρμάς επί το έργον


Η Μαρία Καναβάκη

Από αριστερά: Χρήστος Παύλης, Μαρία Καναβάκη, Νίκος Χατζάκης












ΥΓ: Και πάλι ένα πελώριο και από καρδιάς ευχαριστώ στη γλυκύτατη και ευγενέστατη Έλενα χάρη στην οποία πέρασα μία όμορφη βραδιά και γνώρισα από κοντά τη Μαρία Καναβάκη και τον Βαγγέλη Βατσινέα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: