Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Νίκος Παπάζογλου - Σπάνιο βίντεο

Ένα (μάλλον) σπάνιο τηλεοπτικό απόσπασμα από μια εκπομπή της Ρίκας Βαγιάνη πριν 4-5 χρόνια περίπου. Θυμάμαι ότι η εκπομπή ήταν βραδινή, ίσως και μεταμεσονύχτια. Είχα μπει στο σπίτι εκείνο το βράδυ και την πέτυχα στη μέση. Δυστυχώς δεν έχω συγκρατήσει άλλες λεπτομέρειες, ούτε καν το όνομα της εκπομπής. Αν κάποιος έχει το συγκεκριμένο επεισόδιο με τον Παπάζογλου, ας μου στείλει ένα μέιλ.

Το απόσπασμα που ακολουθεί δεν είναι δικό μου αλλά δεν θυμάμαι και πώς βρέθηκε στην κατοχή μου. Ο Νίκος Παπάζογλου ερμηνεύει ένα πολύ όμορφο τραγούδι, για το οποίο δεν έχω καταφέρει να ανακαλύψω τίποτα. Υποπτεύομαι ότι είναι παραδοσιακό ή λαϊκό της Μακεδονίας, αλλά μπορεί να πέφτω και πολύ έξω, γι’αυτό αν κάποιος ξέρει κάτι, ας αφήσει ένα σχόλιο. Στο μπουζούκι είναι ο Παναγιώτης Κουτσούρας (ή... Παναγιότατος).

edit: Κάπου διάβασα ότι πρόκειται για ένα όχι και τόσο γνωστό ρεμπέτικο με τίτλο "Πρωτοχρονιά στην ξενιτιά".






ΥΓ: Τα περισσότερα από τα επόμενα ποστ του μπλογκ ετούτου θα είναι αφιερωμένα στο Νίκο Παπάζογλου. Όσοι με ξέρουν, γνωρίζουν την εκτίμηση που τρέφω σε αυτόν τον καλλιτέχνη. Όσοι δεν με ξέρουν ίσως το δουν ως συγκινησιακή εκμετάλλευση. Δεν είναι έτσι. Απλά και μόνο θα προσπαθήσω να φωτίσω - λιγότερο ή περισσότερο γνωστές - στιγμές της πορείας ενός καλλιτέχνη που αν δεν υπήρχε ίσως το τραγούδι σήμερα να μην ήταν όπως το ξέρουμε και για τον οποίο μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε ούτε μια γωνιά στο διαδίκτυο...

4 σχόλια:

Tsipouraki είπε...

Είναι πραγματικά σπάνιο το βιντεάκι που ανέβασες, Stepas. Προ ημερών συζητούσαμε με κάποιο φίλο γι' αυτό και αναρωτιόμαστε που θα μπορούσαμε να το βρούμε. Και να τελικά...

Το βιντεάκι είναι από την εκπομπή "Παρασκευή και 12" της Ρίκας Βαγιάνη στη ΝΕΤ. Ήταν ή το 2004 ή το 2005, δε θυμάμαι καλά.

Τη συγκεκριμένη εκπομπή, την έχω όλη, νομίζω, κάπου σε μια βιντεοκασέτα. Την είχα γράψει τότε με μια παλιά βιντεοκάμερα. Θα πρέπει να τη βρω κάποια στιγμή και να μετατρέψω την κασέτα σε dvd.

Το τραγουδάκι που ερμηνεύει ο Νίκος Παπάζογλου είναι το "Στην ξενιτιά απελπισμένος" του Κ. Ρούκουνα. Το είχε ερμηνεύσει και στο Βόλο, τον Ιούνιο του 2004, σε μια συναυλία για τα 85 χρόνια της "Σκάλας του Μιλάνου", το κουτούκι/ταβερνάκι που είχαν οι αδερφοί Μιλάνοι. Δυστυχώς δεν υπάρχει βιντεάκι στο youtube, για το συγκεκριμένο τραγούδι, από εκεί, υπάρχει όμως ηχογράφηση όλης της συναυλίας. Στη διάθεσή σου αν τη θέλεις.
Υπάρχει όμως στο youtube άλλο βιντεάκι από εκεί. Το "Μέσα στη βαρυχειμωνιά" ή αλλιώς "Ο καστανάς" του Παγιουμτζή, που επίσης ερμήνευσε εκείνη την ημέρα ο Νίκος Παπάζογλου:

http://www.youtube.com/watch?v=wjMzFILL0t4

Σ'ευχαριστώ από καρδιάς γι' αυτή σου την ανάρτηση, να είσαι καλά!!!

Καλή συνέχεια!!!

Stepas είπε...

Πόση χαρά μου δίνεις, να ’ξερες...
Δεν περίμενα ότι θα υπάρχει κάποιος που να έχει τη συγκεκριμένη εκπομπή. Θα επικοινωνήσουμε μέσω μέιλ και θα τα πούμε. Χίλα ευχαριστώ!!!

Την βραδιά στο Βόλο για τη Σκάλα του Μιλάνου την είχα πετύχει μια μέρα στην τιβί. Νομίζω ο "902" την είχε δείξει μαγνητοσκοπημένη. Έψαχνα κι εγώ προσφάτως για ντοκουμέντα από εκεί και μόλις προχτές βρήκα το βιντεάκι αυτό στο youtube. Σε επόμενα ποστ θα αναφερθώ και σ’αυτή τη βραδιά.

Εγώ σ’ευχαριστώ πάρα πολύ! Απ’τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις από τότε που ξεκίνησα το μπλογκ το σχόλιό σου!

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα σας,

εβρέθειν στο διαδυκτιακό σας χώρο ψάχνοντας να βρώ την πολλή όμορφη εκπομπή της Βαγιάνη με τον Νικόλα.
Αλήθεια βρήκατε κάποια άκρη?
Εντωμεταξύ ανέβασε κάποιος ομοακροατής την εκτέλεση του Νικόλα από το αφιέρωμα για τους Μιλάνους στο Βόλο και είναι ο ακόλουθος σύνδεσμος:

https://www.youtube.com/watch?v=_3Z3kmfMkTs

Καλούς αγώνες

ioannis είπε...

....μπράβο παιδιά για το Blog, ενδιαφέροντα τα όσα παρουσιάζονται για εμάς τουλάχιστον τους παλιούς κι όχι μόνον!!!!