Ολοκληρώνουμε σήμερα την αναφορά μας στη ζωή και το έργο του τραγουδοποιού Σταμάτη Μεσημέρη που έφυγε πρόωρα από κοντά μας την προπερασμένη Παρασκευή (3/4).
Σταμάτης Μεσημέρης
25.09.1948 - 03.04.2009
25.09.1948 - 03.04.2009
Ο τετραπλός live δίσκος
Το 2000 ο Σταμάτης Μεσημέρης προβαίνει σε μία κίνηση που αμφιβάλλω αν έχει μιμητή παγκοσμίως . Εκδίδει ένα τετραπλό (!) άλμπουμ με ζωντανές ηχογραφήσεις από τις εμφανίσεις του τα Χριστούγεννα του 1999, σε μία κανονική εργοστασιακή έκδοση που περιελάμβανε και ένθετο και ό,τι άλλο περιλαμβάνει μία επαγγελματική έκδοση, με τη διαφορά ότι δεν την κυκλοφόρησε στην αγορά αλλά διένειμε τα 10.000 αντίτυπα που τυπώθηκαν εντελώς δωρεάν με τη μέθοδο "από χέρι σε χέρι", σαν δώρο προς τους φίλους των τραγουδιών του! Η έκδοση αυτή ουδέποτε κυκλοφόρησε στην αγορά και θεωρείται μέχρι και σήμερα συλλεκτική. Η κίνηση αυτή του Μεσημέρη μαρτυρά εν πολλοίς και τη γενικότερη στάση του απέναντι στο κατεστημένο ή το "σύστημα" ή όπως αλλιώς μπορεί να ονομάσει κανείς το κυρίαρχο ιδεολογικό ρεύμα τόσο στην κοινωνία όσο και στο τραγούδι. Πίστευε ότι ο κάθε δημιουργός έπρεπε να κάνει αυτό που λέει η ψυχή του, να φτιάχνει τραγούδια κατά συνείδηση, χωρίς να λογαριάζει το ρεύμα της εποχής, το αν θα γίνουν αποδεκτά από πολλούς ή λίγους, το αν θα αποφέρουν χρήματα. Πίστευε ότι ο δημιουργός πρέπει να φωνάζει την αλήθεια μέσα από τα έργα του, παλεύοντας "και εντός και εκτός", όπως χαρακτηριστικά λέει και ένας από τους στίχους του. Χαρακτηριστική άλλωστε η σημείωσή του στο εξώφυλλο του τετραπλού άλμπουμ: "Δεν πωλείται άρα δεν αγοράζεται"...
Ο τετραπλός δίσκος είχε το όνομα "Που ταξιδεύει ο καπνός του Ινδιάνου" και περιελάμβανε ζωντανές ηχογραφήσεις από τον χώρο "Μαντείο" στο Νέο Ηράκλειο με παλαιότερα τραγούδια του Μεσημέρη, ακυκλοφόρητα τότε κομμάτια, αλλά και ερμηνείες του σε αγαπημένα λαϊκά τραγούδια. Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο cd, με τον υπο-τιτλο "Το ερωτοβρόχι", περιλαμβάνει κάποια νέα κομμάτια που παρουσιάζονταν τότε για πρώτη φορά. Ανάμεσά τους το "Ερωτοβρόχι", το καυστικότατο για την κατάσταση του ελληνικού τραγουδιού "Χρόνια οχτώ", το "Η ζωή μου κανενός" που αργότερα δισκογραφήθηκε άλλες δύο φορές, μία σε δίσκο του Στέλιου Μπικάκη και μία σε δίσκο του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, το λαϊκό "Από Πειραιά-Ομόνοια" με αιχμηρούς στίχους για τους "βολεμένους", φιλήσυχους πολίτες, κ.ά.
Στο δεύτερο cd, με τον υπό-τιτλο "Το καρέ των ορίων", ακούγονται κάποια από τα πιο γνωστά τραγούδια του Μεσημέρη, κυρίως από τα πρώτα χρόνια της πορείας του, καθώς επίσης και τραγούδια του που είχαν τραγουδηθεί από άλλους ερμηνευτές όπως το "Ένα μαγιό και μια χελώνα" που πρωτοδισκογραφήθηκε με τη φωνή του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και εδώ το ακούμε από τον Μεσημέρη. Ακούμε ακόμη τα "Ελλάς", "Ο Λουδοβίκος", "Το άγριο πλήθος", "Πόρτο Ρίκο", "Πόσες φορές" κ.ά.
Στο τρίτο cd, με την ονομασία "Venceremos", ακούμε ερμηνείες του Μεσημέρη σε τραγούδια αγαπημένων του καλλιτεχνών. Στην ουσία σε αυτό το τρίτο cd ξεκινά μια περιήγηση στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού την οποία ολοκληρώνει στο τέταρτο cd με τα λαϊκά και τα ρεμπέτικα. Εδώ ακούμε κυρίως επιλογές τόσο από το αστικό τραγούδι ("Ένας φίλος ήρθε απόψε απ’τα παλιά", "Ζητάτε να σας πω"), όσο και το έντεχνο-ροκ των δεκαετιών ’60-’80 ("Venceremos", "Άγγελος εξάγγελος", "Τίποτα δεν πάει χαμένο" κ.ά.). Στο τέταρτο και τελευταίο cd λοιπόν, περιέχονται - όπως προαναφέρθηκε - διασκευές του Μεσημέρη σε παλιά λαϊκά τραγούδια του Τσιτσάνη, του Παπαϊωάννου, του Ζαμπέτα, του Καλδάρα ("Μάλιστα κύριε", "Τι σήμερα τι αύριο τώρα", "Συ μου χάραξες πορεία", "Πριν το χάραμα μονάχος" κ.ά.).
Σε αυτόν τον τετραπλό δίσκο ο Μεσημέρης, που εκείνη την περίοδο επέστρεφε στις ζωντανές εμφανίσεις μετά από αποχή 8 ετών, ξεδιπλώνει όλη του την αγάπη για το τραγούδι, πάντα μέσα από το δικό του πρίσμα. Νομίζω ότι μέσα από αυτές τις ζωντανές ηχογραφήσεις μπορεί κανείς εύκολα να του δώσει τον χαρακτηρισμό του "ρεμπετοροκά". Όπως και ο Άσιμος και πολλοί άλλοι μεγάλοι της ελληνικής ροκ, έτσι και ο Μεσημέρης λάτρευε τα ρεμπετο-λαϊκά του ελληνικού τραγουδιού και αρέσκετο να τα "πειράζει" και να τα παρουσιάζει με τον δικό του τρόπο. Μέσα από το δίσκο αυτό γίνεται επίσης αντιληπτό το κλίμα "μπουάτ" που δημιουργούσε στις ζωντανές του εμφανίσεις εν έτει 2000. Η επικοινωνία με το κοινό είναι πραγματικά συνεχής και αμεσότατη, σε σημείο που να το παρακινεί να κάνει "λίγη φασαρία γιατί δεν είναι Μέγαρο" εκεί (!) ή να μιλάει με αυτό κατά τη διάρκεια των τραγουδιών!
Στο "Που ταξιδεύει ο καπνός του Ινδιάνου" παίζουν κιθάρα η Μαρία Καμινάρη και η Βάγια Παπαποστόλου (η οποία τραγουδά μαζί με το Μεσημέρη στα περισσότερα τραγούδια). Όλα σχεδόν τα τραγούδια εκτελούνται μόνο με δύο κλασικές κιθάρες και μία ακουστική. Σε ένα τραγούδι παίζει μπουζούκι ο Γιώργος Καυγας , ενώ σε δύο τραγούδια συμμετέχει ερμηνευτικά η Σάντυ Πολίτη.
2005-2006
Τον Μάρτη του 2005 θα κυκλοφορήσει ο δίσκος "Πέτρινα καράβια" σε μουσική-στίχους Μεσημέρη και ερμηνείες Στέλιου Γαλανού. Είναι μία ακόμη δουλιά του Μεσημέρη σε λαϊκό ύφος, καθώς ο Γαλανός ήταν για χρόνια συνεργάτης του Βαγγέλη Κορακάκη. Εκείνη τη σεζόν (2004-5), Μεσημέρης και Γαλανός εμφανίζονταν στο "Οξυγόνο". Στα "Πέτρινα καράβια" συμμετείχε και η νέα στο χώρο Δανάη Παναγιωτοπούλου, δίνοντας το δικό της ιδιαίτερο χρώμα στο τραγούδι "Δεν φταίνε όμως τα τραγούδια".
Τον Ιούλη του 2005 θα συμπεριληφθεί στο δίσκο του Γρηγόρη Δεσύπρη "Απλά και μπερδεμένα" το τραγούδι "Ο Άνεμος", σε στίχους Σταμάτη Μεσημέρη. Ήταν ένας ροκ δίσκος και το κομμάτι αυτό ήταν από τα καλύτερα ("Με θέλεις με δένεις με ζηλεύεις / σαν άλλοθι και όμηρο μαζί / μα κάποτε θ'αρχίσεις να μαθαίνεις / ο άνεμος δεν μπαίνει φυλακή").
Τον Απρίλη του 2006 η καταπληκτική ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής "Εστουδιαντίνα" από τη Νέα Ιωνία του Βόλου θα κυκλοφορήσει τον δεύτερό της δίσκο με τίτλο "Δάκρυ στο γυαλί", σε παραγωγή Γιώργου Νταλάρα, με τη συμμετοχή πολλών εξαιρετικών καλλιτεχνών (Γ. Χαρούλης, Ελ. Ζουγανέλη, Δ. Μπάσης, Π. Θαλασσινός κ.ά.). Ο Σταμάτης Μεσημέρης ήταν ο συνθέτης και ο στιχουργός ενός από τα κομμάτια του εξαιρετικού αυτού δίσκου. Ήταν τα "Μονοπάτια" που ερμήνευσε η ταλαντούχα Αρετή Κετιμέ.
Σύμφωνα με κάποιες από τις ελάχιστες πηγές που αναφέρονται στον Μεσημέρη, μέσα στο 2006 κυκλοφόρησαν άλλες 3 δουλιές με δικά του τραγούδια. Επειδή δεν έχω κανέναν από τους δίσκους αυτούς, αρκούμαι στην απλή αναφορά των τίτλων, με κάθε επιφύλαξη για ενδεχόμενα λάθη: "Χρυσόμυγα στο κέντρο της Γης" (Στίχοι-Μουσική: Σ. Μεσημέρης, Ερμηνεία: Σταύρος Τσάκος), "Ανάποδες στροφές" (Στίχοι-Μουσική-Ερμηνεία: Σταμάτης Μεσημέρης), "Ξαγρύπνια" (Στίχοι: Σ. Μεσημέρης, Μουσική: Σάκης Τσιλίκης-Σ. Μεσημέρης, Ερμηνεία: Αλέξανδρος Χατζής).
2007-2008: Δύο χρόνια γεμάτα τραγούδια
Τον Γενάρη του 2007 ο συνθέτης Σάκης Τσιλίκης, φίλος και συνεργάτης του Σταμάτη Μεσημέρη, θα κυκλοφορήσει τον δίσκο "Μωβ". Ένα από τα τραγούδια του δίσκου - και συγκεκριμένα το "Η μάχη των μαχών" - είναι σε στίχους Μεσημέρη και το ερμήνευσε ο Γιώργος Βαλιακας. Τον Απρίλη του ίδιου έτους ο Σ. Μεσημέρης από τη θέση του δημιουργού και ο Γ. Ζουγανέλης με το ρόλο του παραγωγού θα μας παρουσιάσουν έναν νέο καλλιτέχνη, τον Βασίλη Μπαμπούνη, μέσα από το δίσκο "Τα παράξενα πουλιά δεν πετάνε". Αναφορά στο δίσκο αυτό μπορείτε να δείτε εδώ. Τον Σεπτέμβρη του ίδιου έτους ο Μεσημέρης θα δώσει τραγούδια του σε ένα ακόμη πρωτοεμφανιζόμενο στη δισκογραφία πρόσωπο. Ήταν ο δίσκος "Δύση Ανατολή" της Τάνιας Κικίδη (τραγουδίστρια που συνοδεύει τα τελευταία χρόνια τον Β. Παπακωνσταντίνου επί σκηνής), όπου τα τραγούδια "Σκιές του φεγγαριού", "Ρέστα του ονείρου", "Δύση Ανατολή" είναι σε στίχους Μεσημέρη, μουσική Θανάση Τάσση και ερμηνείες Τάνιας Κικίδη, ενώ το "Πόσο μου λείπεις" (ακούστε το εδώ) είναι σε μουσική και στίχους Μεσημέρη και είναι ντουέτο της Κικίδη με τον Παπακωνσταντίνου, που ήταν και ο παραγωγός του δίσκου. Κατά τη διάρκεια της δημιουργίας αυτού του δίσκου πάρθηκε ουσιαστικά η απόφαση της επανασύνδεσης του διδύμου Μεσημέρης-Παπακωνσταντίνου με αποτέλεσμα μερικούς μήνες αργότερα να κάνουν έναν ολόκληρο δίσκο μαζί.
Μέσα στο 2007 ο Μεσημέρης θα συνεργαστεί με ένα ακόμη νεανικό γκρουπ. Ήταν οι "Αλχημιστές" με τους οποίους έκανε τον δίσκο "Όταν φυσάει αγάπη". Επίσης θα συνεργαστεί με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη στον δίσκο της "Στο ωραιότερο σημείο" όπου περιλαμβάνεται το τραγούδι "Ανάποδες στροφές" σε στίχους δικούς του και μουσική Σάκη Τσιλίκη. Τέλος, τον Δεκέμβρη του ίδιου έτους θα κυκλοφορήσει ο δίσκος "Ερωτοβρόχι" με ερμηνευτή τον Αλέξανδρο Χατζή και δημιουργούς και πάλι τους Μεσημέρη-Τσιλίκη.
Και φτάνουμε στο 2008 κατά το οποίο ο Σ. Μεσημέρης δουλεύει διαρκώς πάνω στην τραγουδοποιία εκδίδοντας αρκετούς δίσκους μέσα σε έναν χρόνο, παρότι η υγεία του ήταν πλέον κλωνισμένη από την ασθένεια, πράγμα που πιστοποιεί ακόμη περισσότερο ότι η μουσική και τα τραγούδια ήταν πηγή άντλησης δύναμης για τον ιδιο.
Τον Απρίλη του 2008 κυκλοφόρησε ο δίσκος του Στέλιου Μπικάκη "Κρητών Νόστος". Στο δίσκο αυτό εμπεριέχεται ένα τραγούδι σε μουσική-στίχους Σταμάτη Μεσημέρη. Δεν είναι άλλο από το γνωστό από τα παλιά "Να καούν τα ξερά" που το έχουμε γνωρίσει ήδη σε παλαιότερες δουλιές του Μεσημέρη (κάποιες φορές με τον τίτλο "Η ζωή μου κανενός"). Την ίδια περίοδο (Άνοιξη 2008) ο Μεσημέρης βρίσκεται στο στούντιο ετοιμάζοντας την ολοκληρωμένη συνεργασία του με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου μέσα από το δίσκο "Βατόμουρα".
Ο δίσκος "Βατόμουρα" κυκλοφόρησε τον Ιούνη του 2008. Ήταν ένα εκ νέου αντάμωμα του Μεσημέρη με τον Παπακωνσταντίνου, αυτή τη φορά σε έναν δίσκο με όλα (πλην δύο) τα τραγούδια από τον πρώτο και όλες τις ερμηνείες από τον δεύτερο. Στα "Βατόμουρα" συμπεριλήφθηκαν κάποια παλιά τραγούδια του Μεσημέρη, φυσικά με άλλες ενορχηστρώσεις και μερικές αλλαγές στους στίχους, όπως τα "Σόφη" ("Άγριο πλήθος"), "Να καούν" ("Η ζωή μου κανενός"), "Ρεμπετομπλούζ", "Κάτι μένει" και κάποια καινούρια όπως τα "Φυσάει σκουριά", "Ο κουμπάρος", "Κορίτσια στα αζήτητα" κ.ά. Ο δίσκος αυτός έγινε στόχος όλων των "κριτικών" και των δημοσιογράφων, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Χλευάστηκε όσο λίγες δουλιές του Β. Παπακωνσταντίνου με τους περισσότερους "ειδικούς" (τρομάρα τους!) να στέκονται στην άστοχη - κατ’αυτούς - κίνηση του Παπακωνσταντίνου να επιλέξει τον Μεσημέρη σαν τον δημιουργό του νέου του υλικού. Αυτή η ισοπεδωτική αντιμετώπιση του δίσκου είναι μία ακόμη ένδειξη της εμπάθειας που είχαν πολλοί "ειδήμονες" του μουσικού χώρου απέναντι στον Μεσημέρη, αλλά και της άγνοιας πολλών για την πορεία του στο τραγούδι. Οι περισσότεροι άλλωστε απέρριπταν τον δίσκο αναφερόμενοι μόνο στους στίχους του "Κουμπάρου", που είναι ένα σατιρικό τραγούδι, το οποίο μάλιστα είναι ένα από τα λίγα του δίσκου που δεν είναι σε στίχους Μεσημέρη...
Προσωπικά θεωρώ τον δίσκο αυτό μια ειλικρινή προσπάθεια των δύο καλλιτεχνών να μιλήσουν με καυστική και σατιρική γλώσσα για τα κακώς κείμενα της σύγχρονης εποχής. Δεν ξέρω πόσοι δίσκοι περιέχουν στίχους όπως "Είπαν ότι σύντομα θα βγούμε απ' τη φορμόλη /Μα παγώσανε τα πέλαγα και κάηκαν οι πόλοι / Φόρτωσαν οι ορίζοντες ατσάλι με αναρτήσεις / και χαράζουν νέα σύνορα του τρόμου οι επενδύσεις " ή πόσα τραγούδια του πολυδιαφημισμένου "έντεχνου" δίνουν αισιόδοξα μηνύματα όπως ο στίχος από το "Κάτι μένει" του Μεσημέρη "Όταν όλα είναι μαύρα κάποια σπίθα απ'το μηδέν ανασαίνει / όταν όλα είναι χαμένα μια φωνή απ'το πουθενά επιμένει / κάτι μένει...". Είχε σίγουρα τις κακές του στιγμές, κυρίως στην ενορχήστρωση που ήταν πρόχειρη, αλλά εγώ τραγούδια όπως το "Ρεμπετομπλουζ" και το "Φυσάει σκουριά" θα τα συμπεριλαμβάνω πάντα ανάμεσα στις πολύ καλές στιγμές του Βασίλη. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τραγούδι "Άσυλο" συμμετέχουν απαγγέλοντας (ή καλύτερα ραπάροντας) οι ηθποιοί Γιώργος Κιμούλης και Βασίλης Χαραλαμπόπουλος.
Μέσα στο 2008 κυκλοφόρησαν άλλες τρεις δουλιές με τη σφραγίδα του Σ. Μεσημέρη. Ήταν η εκ νέου συνεργασία του με το συγκρότημα "Αλχημιστές" στο δίσκο "Καύτρα", ο προσωπικός του δίσκος με τίτλο "Ξυπόλητα φεγγάρια" και η συμμετοχή του σαν δημιουργός στον πρώτο δίσκο της νέας τραγουδίστριας Τζένης Χατζοπούλου "Κατακόκκινα". Επίσης, συμμετείχε στα φωνητικά του τραγουδιού "Πόλεμος" από τον παρθενικό δίσκο του ταλαντούχου Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλου με τίτλο "Γαμώ την καταδίκη μου". Τέλος, πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε ο δίσκος του Μιχάλη Τζουγανάκη "Στα ρεύματα του κόσμου" όπου υπάρχει ένα τραγούδι σε στίχους Στ. Μεσημέρη.
Στον παρακάτω player μπορείτε να ακούσετε μερικά τραγούδια από τους δίσκους που αναφέρθηκαν σε αυτό το 3ο μέρος του αφιερώματος στον Σ. Μεσημέρη:
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Ο Σταμάτης Μεσημέρης υπήρξε ένας από τους κορυφαίους τραγουδοποιούς μας τα τελευταία χρόνια, με δυνατό του σημείο τους καυστικούς, καταγγελτικούς και πολλές φορές σουρρεαλιστικούς στίχους. Έμεινε μακριά από κάθε "κατεστημένο" στο χώρο του τραγουδιού και όχι μόνο. Ήταν αντισυμβατικός, αντιστάρ από επιλογή, προοδευτικό και ανήσυχο μυαλό, ενάντια σε καθετι σάπιο που προωθούσε η όποια εξουσία και το όποιο σύστημα, πάντα κοντά στη νεολαία και τις ανησυχίες της. Δεν δίσταζε να διακινίσει ο ίδιος δωρεάν τους πρώτους του δίσκους, είτε χέρι με χέρι, είτε μέσω του Διαδικτύου, καθώς οι δισκογραφικές αρνούνταν να κυκλοφορήσουν σε cd τους παλιούς του δίσκους.
Σαν τραγουδοποιός έπιασε το νήμα από εκεί που το άφησαν ο Νικόλας Άσιμος και ο Παύλος Σιδηρόπουλος. Οι πρώτοι του δίσκοι είναι κλασικά δείγματα του ελληνικού ροκ των δεκαετιών ’70-’80, ενώ αργότερα ξεδίπλωσε και την αγάπη του για πολλά είδη μουσικής όπως το λαϊκό, η jazz, το λάτιν, το λεγόμενο "έντεχνο" κ.ά. Πειραματιζόταν πάνω στη μουσική και είχε φρέσκες ιδέες για το τραγούδι, αν και πολλές φορές οι συνθέσεις του αδυνατούσαν να ξεφύγουν από την αισθητική παλαιότερων δεκαετιών. Σίγουρα πάντως οι γεμάτοι νοήματα στίχοι του θα μείνουν για πάντα και θα τους ανακαλύπτουν οι επόμενες γενιές.
Πέρα από καλλιτέχνης ήταν και ένας εξαίρετος επιστήμονας. Δούλεψε πολλά χρόνια στην Κλινική Ψυχολογία και βοήθησε ανιδιοτελώς πάρα πολλούς ανθρώπους να ξεφύγουν από τα ναρκωτικά ή άλλες άσχημες καταστάσεις. Είχε προοδευτικές, αιρετικές ιδέες και για την επιστήμη του και προσπαθούσε να τις εφαρμόζει. Έχει ακουστεί ότι ήταν ένας από τους ψυχολόγους στην Εθνική ποδοσφαίρου που έφτασε στο Μουντιάλ του 1994 στις ΗΠΑ.
Οι δισκογραφικές δουλιές του και η γενικότερη στάση του στο τραγούδι έγιναν πολλές φορές αντικείμενο χλευασμού και κακοπροαίρετων κριτικών από τα ΜΜΕ, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την περσινή του συνεργασία με τον Β. Παπακωνσταντίνου. Τολμώ πάντως να κάνω την πρόβλεψη ότι τώρα που έφυγε από τη ζωή, πολλοί θα είναι αυτοί που σε λίγα χρόνια θα τον αναγνωρίζουν ως σημαντικό τραγουδοποιό ή και ως "cult" φιγούρα του ελληνικού ροκ, όπως περίπου έγινε και με τον Άσιμο.
Ο Σταμάτης Μεσημέρης το φθινόπωρο του 2008 στη Θεσσαλονίκη, κατά τη συνέντευξή του στους Θανάση Γιώγλου και Μάκη Ιωακειμίδη για το "Μουσικόραμα"
Σπανίως καλούνταν στους ραδιοφωνικούς σταθμούς και τα ραδιόφωνα, ενώ και ο περιοδικός τύπος που ασχολείται με το ελληνικό τραγούδι δεν έγραφε συχνά για τον ίδιο, ούτε φιλοξενούσε συνεντεύξεις του, παρόλο που ήταν ένας άνθρωπος με σημαντική πορεία στο χώρο αλλά και με ξεκάθαρη άποψη για την κοινωνία γενικότερα. Κατά τη δημιουργία αυτού εδώ του αφιερώματος δεν σας κρύβω ότι δυσκολεύτηκα πάρα πολύ να βρω στοιχεία για το έργο του και μου δημιουργήθηκε η απορία για ποιόν λόγο δεν υπάρχει ένας χώρος στο δαδίκτυο που να αναφέρεται σε αυτόν τον άνθρωπο κάπως πιο αναλυτικά. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που με οδήγησαν να συγκεντρώσω όσο περισσότερα στοιχεία μπορώ και να τα παρουσιάσω μέσα από το μπλογκ μου.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Δισκογραφία Σταμάτη Μεσημέρη:
Προσωπικοί δίσκοι:
"Μεθάω στις ρωγμές του ονείρου" (1989)
"Απόδραση" (1991)
"Άγριο πλήθος" (1993)
"Που ταξιδεύει ο καπνός του Ινδιάνου" (2000) - live, συλλεκτικός
"Ανάποδες στροφές" (2006)
"Ξυπόλυτα φεγγάρια" (2008)
Συμμετοχές του σε δίσκους (είτε ως δημιουργός, είτε ως ερμηνευτής)
"Χορεύω" (1989) - Βασίλης Παπακωνσταντίνου
"Δε σηκώνει" (1994) - Βασίλης Παπακωνσταντίνου
"Του δρόμου οι αγάπες" (1996) - Γιάννης Γιοκαρίνης
"Αύριο" (1996) - Μαρία Δημητριάδη
"Δεν πάει άλλο" (1997) - Βασίλης Παπακωνσταντίνου
"Το φτεούγισμα του γλάρου" (1998) - Κώστας Ζευγαδέλης, Γλυκερία, Γερ. Ανδρεάτος
"Θα πάρω το τρένο" (1998) - Γρηγόρης Δεσύπρης
"Έτσι δραπετεύω απ’τις παρέες" (1999) - Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
"Το στοίχημα" (1999) - Γεράσιμος Ανδρεάτος
"Πέτρινα Καράβια" (2005) - Στέλιος Γαλανός
"Απλά και μπερδεμένα" (2005) - Γρηγόρης Δεσύπρης
"Δάκρυ στο γυαλί" (2006) - Εστουδιαντίνα ΙΙ
"Μωβ" (2007) - Σάκης Τσιλίκης
"Τα παράξενα πουλιά δεν πετάνε" (2007) - Βασίλης Μπαμπούνης
"Δύση Ανατολή" (2007) - Τάνια Κικίδη
"Όταν φυσάει αγάπη" (2007) - Αλχημιστές
"Στο ωραιότερο σημείο" (2007) - Άλκηστις Πρωτοψάλτη
"Ερωτοβρόχι" (2007) - Αλέξανδρος Χατζής
"Κρητών Νόστος" (2008) - Στέλιος Μπικάκης
"Βατόμουρα" (2008) - Βασίλης Παπακωνσταντίνου
"Καύτρα" (2008) - Αλχημιστές
"Κατακόκκινα" (2008) - Τζένη Χατζοπούλου
"Γαμώ την καταδίκη μου" (2008) - Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος
"Στα ρεύματα του κόσμου" (2009) - Μιχάλης Τζουγανάκης
Βιβλία Σταμάτη Μεσημέρη:
"Η τριλογία της ψυχικής διαταραχής: Κατάθλιψη, στρες, υπαρξιακά" Εκδόσεις "Δρόμων", Αθήνα, 2008 (294 σελ.)
"Άρωμα μνήμης" - Συλλογή στίχων
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Δισκογραφία Σταμάτη Μεσημέρη:
Προσωπικοί δίσκοι:
"Μεθάω στις ρωγμές του ονείρου" (1989)
"Απόδραση" (1991)
"Άγριο πλήθος" (1993)
"Που ταξιδεύει ο καπνός του Ινδιάνου" (2000) - live, συλλεκτικός
"Ανάποδες στροφές" (2006)
"Ξυπόλυτα φεγγάρια" (2008)
Συμμετοχές του σε δίσκους (είτε ως δημιουργός, είτε ως ερμηνευτής)
"Χορεύω" (1989) - Βασίλης Παπακωνσταντίνου
"Δε σηκώνει" (1994) - Βασίλης Παπακωνσταντίνου
"Του δρόμου οι αγάπες" (1996) - Γιάννης Γιοκαρίνης
"Αύριο" (1996) - Μαρία Δημητριάδη
"Δεν πάει άλλο" (1997) - Βασίλης Παπακωνσταντίνου
"Το φτεούγισμα του γλάρου" (1998) - Κώστας Ζευγαδέλης, Γλυκερία, Γερ. Ανδρεάτος
"Θα πάρω το τρένο" (1998) - Γρηγόρης Δεσύπρης
"Έτσι δραπετεύω απ’τις παρέες" (1999) - Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
"Το στοίχημα" (1999) - Γεράσιμος Ανδρεάτος
"Πέτρινα Καράβια" (2005) - Στέλιος Γαλανός
"Απλά και μπερδεμένα" (2005) - Γρηγόρης Δεσύπρης
"Δάκρυ στο γυαλί" (2006) - Εστουδιαντίνα ΙΙ
"Μωβ" (2007) - Σάκης Τσιλίκης
"Τα παράξενα πουλιά δεν πετάνε" (2007) - Βασίλης Μπαμπούνης
"Δύση Ανατολή" (2007) - Τάνια Κικίδη
"Όταν φυσάει αγάπη" (2007) - Αλχημιστές
"Στο ωραιότερο σημείο" (2007) - Άλκηστις Πρωτοψάλτη
"Ερωτοβρόχι" (2007) - Αλέξανδρος Χατζής
"Κρητών Νόστος" (2008) - Στέλιος Μπικάκης
"Βατόμουρα" (2008) - Βασίλης Παπακωνσταντίνου
"Καύτρα" (2008) - Αλχημιστές
"Κατακόκκινα" (2008) - Τζένη Χατζοπούλου
"Γαμώ την καταδίκη μου" (2008) - Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος
"Στα ρεύματα του κόσμου" (2009) - Μιχάλης Τζουγανάκης
Βιβλία Σταμάτη Μεσημέρη:
"Η τριλογία της ψυχικής διαταραχής: Κατάθλιψη, στρες, υπαρξιακά" Εκδόσεις "Δρόμων", Αθήνα, 2008 (294 σελ.)
"Άρωμα μνήμης" - Συλλογή στίχων
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
3 σχόλια:
Εξαιρετικό αφιέρωμα για έναν σημαντικό δημιουργό...
@Μουσικά Προάστια: Σ’ευχαριστώ φίλε μου! Ο Μεσημέρης ήταν όντως ένας σημαντικός δημιουργός.
Μαγκα Σταματη να'σαι καλα εκει πανω
Δημοσίευση σχολίου