Τρίτη 26 Μαΐου 2009

Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή

Ο δίσκος αποτελείται από επανεκτελέσεις-διασκευές

Μουσική: Παραδοσιακά, Μάνος Χατζιδάκις, Χρήστος Λεοντής, Χριστόδουλος Χάλαρης, Θωμάς Βουγιουκλής, Βασίλης Τσιτσάνης
Στίχοι: Παραδοσιακά, Γιάγκος Αραβαντινός, Θωμάς Βουγιουκλής, Γιώργος Αρμένης, Βασίλης Τσιτσάνης
Ερμηνεία: Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή
Συμμετοχές: Χρήστος Θηβαίος
Κυκλοφορία: 02/2009


Σε καμία μέχρι τώρα παρουσίαση νέου δίσκου δεν έχω παραθέσει το δελτίο τύπου. Σήμερα, όμως, θεωρώ κάτι τέτοιο αναγκαίο, πριν γράψω τις δικές μου σκέψεις για το δίσκο, ώστε να μπορεί ο αναγνώστης να έχει υπόψη του κάποια χρήσιμα στοιχεία για τις αδερφές Βουγιουκλή, των οποίων το όνομα είναι τελείως άγνωστο για τους περισσότερους. Αντιγράφω λοιπόν από το δελτίο τύπου:

Η Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή ξεκίνησαν από πολύ νωρίς να πειραματίζονται με τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει η ανθρώπινη φωνή, ως εγγενές μουσικό όργανο.


Το 1997 έδωσαν την πρώτη τους συναυλία ως «Βόρειο Σέλας» με ρεπερτόριο από τραγούδια a cappella, χωρίς όργανα, βασισμένα μόνο στη φωνή. Ένας λόγος για την προτίμηση τους στο a cappella είναι το ότι τα περισσότερα τραγούδια τους είναι παραδοσιακά, καθιστικά-αφηγηματικά.


Φυσικά ο κύριος όγκος των τραγουδιών τους παρουσιάζεται με τη συνοδεία κιθάρας, πιάνου και κρουστών που παίζουν οι ίδιες. Καθώς ο στίχος είναι ιδιαίτερα σημαντικός στα συγκεκριμένα τραγούδια, τα τραγουδάνε στην πρώτη γλώσσα και με σεβασμό στην προφορά και εκφορά της.


Το ρεπερτόριο τους αποτελείται από τραγούδια ρεμπέτικα και παραδοσιακά ελληνικά σε όλες τις διαλέκτους συμπεριλαμβανομένων ελληνόφωνων της Κ. Ιταλίας, πορτογαλέζικα fados, ισπανόφωνα, γαλλικά, ιταλικά, ρουμάνικα, τούρκικα, αραβικά, τσιγγάνικα, σέρβικα, αμερικάνικο μπλουζ και τζαζ, αρμένικα, σεφαραδείτικα, πομάκικα και βουλγάρικα.


Σ' αυτό το ύφος κινείται και το πρώτο τους προσωπικό άλμπουμ «Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή», που περιλαμβάνει 16 τραγούδια, στην πλειοψηφία τους παραδοσιακά.


Στο άλμπουμ συμμετέχει ο Χρήστος Θηβαίος (στο παραδοσιακό της Κ. Ιταλίας «Καληνύφτα»), ο Γιάννης Σπάθας (ηλεκτρική κιθάρα στα παραδοσιακά της Θράκης), ο Τάσος Καρακατσάνης (πιάνο) και ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης (κλασική κιθάρα).


Οι αδερφές Βουγιουκλή συνολικά τραγουδάνε σε πάνω από 20 γλώσσες και διαλέκτους, τις περισσότερες από τις οποίες κατανοούν αρκετά καλά. Όλα τα τραγούδια τους ξεχωρίζουν για την εκφραστικότητα τους και την αντοχή τους στο χώρο και στο χρόνο και τα δουλεύουν πολύ καιρό πριν να τα παρουσιάσουν, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν πράγματα που δεν φαίνονται στα πρώτα ακούσματα.


Έχουν συνεργαστεί με πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες όπως με τη Μαρία Φαραντούρη, τον Λουδοβίκο των Ανωγείων, τους Άβατον, πολλές φορές με τον Θανάση Γκαϊφύλια, τον Ψαραντώνη και τον Βασίλη Λέκκα. Από το 2004, συνεργάζονται με το Ερευνητικό Εργαστήρι Παραστατικών Τεχνών ALMA KALMA, υπό τον σκηνοθέτη-ερευνητή Γιάννη Μήτρου ως performers-τραγουδίστριες.



Το παραπάνω δελτίο μπορεί να σας βάλει για τα καλά στο νόημα της δουλιάς που κάνουν η Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή. Και πραγματικά δεν ξέρω τι να προσθέσω για τις δύο καλλιτέχνιδες και για το δίσκο τους, που φέρει σαν τίτλο απλά το ονοματεπώνυμό τους. Μένω απλά εκστατικός μπροστά στις δυνατότητες του ανθρώπου γενικότερα και της ανθρώπινης φωνής ειδικότερα. Γίνομαι αισιόδοξος για το μέλλον του τραγουδιού όταν κοπέλες με τέτοια φωνητικά χαρίσματα δεν χαραμίζονται σε reality και λαϊκοπόπ πίστες, αλλά διαλέγουν όχι απλά τον δύσκολο δρόμο του ποιοτικού τραγουδιού, μα τον ακόμη πιο δύσκολο δρόμο της μελέτης και της ανάδειξης του παραδοσιακού τραγουδιού της ΝΑ Ευρώπης με απόλυτο σεβασμό στις ιδιαιτερότητές του (γλώσσα, ιδιωματισμοί, δύσκολες τεχνικές, δύσκολες μελωδίες κτλ). Δηλώνω περιχαρής που οι δύο αυτές καλλιτέχνιδες, με αφετηρία την επαρχία και μάλιστα την μεθοριακή (Ξάνθη), κάνουν μια τόσο κοπιαστική αλλά σπουδαίας σημασίας δουλιά πάνω σε παραδοσιακά και όχι μόνο τραγούδια βάζοντας στο κέντρο την πολύ δύσκολη (και μεταξύ μας "αντιεμπορική" για τους πολλούς) τεχνική του a capella. Διότι κύριοι τα τραγούδια της Κάτω Ιταλίας, τα τραγούδια των τσιγγάνων των Βαλκανίων, τα τραπεζιάτικα της Ηπείρου, τα μοιρολόγια της Μάνης, τα πολυφωνικά της Ηπείρου και της Αλβανίας και τόσα άλλα τραγούδια της παράδοσης μέσα από τα οποία εκφράστηκαν άνθρωποι με διαφορετικές εθνικότητες αλλά κοινά βάσανα, είναι τραγούδια που συνδέονται μεταξύ τους με κλωστή. Τραγούδια αφηγηματικά, με τα λόγια στο κέντρο τους, με βαρύ "φορτίο", με απαιτήσεις για σεβασμό στην τεχνική της ερμηνευτικής τους προσέγγισης. Οι παπούδες μας και οι πατεράδες μας εδώ στα Βαλκάνια (και όχι μόνο) μουσικά όργανα δεν είχαν. Είχαν ένα τραπέζι χαμηλό (τάβλα για όσους ξέρουν), λίγο φαϊ, ένα ποτήρι κρασί και την ανάγκη να εκφραστούν μέσα από τη μουσική και το τραγούδι. Μουσική με το λαρύγγι, τραγούδι με το λαρύγγι. Αυτό για να το μεταφέρεις σήμερα και να συγκινήσεις πρέπει να έχεις βαθιά γνώση, να κοπιάσεις και φυσικά να έχεις τις φωνητικές ικανότητες. Οι αδερφές Βουγιουκλή τα έχουν όλα αυτά και με το παραπάνω! (διαβάστε εδώ για τις σπουδές που έχουν κάνει).

Στα του δίσκου εν συντομία. Περιλαμβάνει τραγούδια κυρίως παραδοσιακά (από Κάτω Ιταλία, Θράκη, Μακεδονία, Ήπειρο, Πόντο, Γιουγκοσλαβία) ερμηνευμένα από τη Σουζάνα και την Ελένη Βουγιουκλή με έναν τρόπο εκπληκτικό, τον οποίο και προσπάθησα να εξηγήσω παραπάνω. Μπορεί κανείς να πει ότι χρησιμοποιούν την τεχνική του a capella παρότι σε όλα τα τραγούδια υπάρχει συνοδεία είτε της κιθάρας, είτε του πιάνου. Πέρα από τα παραδοσιακά οι δύο ερμηνεύτριες επέλεξαν και κάποια κομμάτια από το "έντεχνο" και λαϊκό ρεπερτόριο. Πιο συγκεκριμένα, ερμήνευσαν το "Ό,τι κι αν πω δεν σε ξεχνώ" του Τσιτσάνη, το "Ξενιτεμένο μου πουλί" των Λεοντή-Αρμένη, το "Ήρθε βοριάς, ήρθε νοτιάς" του Μ. Χατζιδάκι κ.ά. Εξαιρετική και η συμμετοχή του Χρήστου Θηβαίου σε ένα από τα παραδοσιακά της Κάτω Ιταλίας που περιλαμβάνει ο δίσκος. Γνώστης των τραγουδιών αυτών ο Θηβαίος, δίνει ούτως ή άλλως ποιότητα στο δίσκο με την εξαιρετική χροιά της φωνής του.

Ο δίσκος αυτός είναι μια πολύ ευχάριστη έκπληξη για τη φετινή εσοδεία του ελληνικού τραγουδιού. Αποκτήστε τον με κάποιον τρόπο, ακούστε τον και προσπαθείστε να ξεπεράσετε τη δυσκολία και το "ξένισμα" που ενδεχομένως να σας προκαλέσουν τα είδη των τραγουδιών που ερμηνεύουν οι Βουγιουκλή και να κρατήσετε τον πλούτο της παράδοσης και την αξία της στη σύγχρονη εποχή όπως αυτή αναδεικνύεται μέσα από προσεγμένες δουλιές όπως αυτή.


~Κάθε Τρίτη θα αναρτώ μία παρουσίαση καινούριου δίσκου~
Δείτε όλες τις παρουσιάσεις νέων δίσκων εδώ

5 σχόλια:

Μάρκος είπε...

Προσφάτως τις ανακάλυψα κι έμεινα έκθαμβος από τις δυνατότητες των φωνών τους αλλά και την πρσωπική τους εργασία.
Κι όμως τόσα χρόνια προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι ελληνικό τραγούδι είναι μόνο μπουζούκια, fame story, Xfactor κλπ...

Stepas είπε...

Κι εγώ φίλε Μάρκο μόλις πριν λίγες μέρες έμαθα για αυτές. Πράγματι είναι απίστευτες οι φωνητικές τους ικανότητες, αλλά και η δουλιά που έχουν κάνει πάνω σε αυτές.

Δυστυχώς έτσι είναι. Απ’ό,τι φαίνεται όμως δεν κατάφεραν και σπουδαία πράγματα καθώς το πραγματικά ποιοτικό, αυθεντικό τραγούδι επιβιώνει και δυναμώνει.

Να’σαι καλά, καλό απόγευμα, καλό Σαββατοκύριακο!

MOLEMOU είπε...

PATRIDA TA KORITSIA AINAI FOBERA-EXOUME KAMIA SELIDA GIA NA BROUME TA TRAGOUDIA-KALHMERA APO TO MONAXO

Stepas είπε...

Καλημέρα πατρίδα!

Σχετικά με το δίσκο, σου στειλα μέιλ με λινκ. Τα λέμε!

Nanou είπε...

Θα μπορουσες να μου στείλεις κι εμένα το Cd αυτό?! :) Νανά