Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

"Έφυγε" η Mercedes Sosa


Η μεγάλη καλλιτέχνιδα και αγωνίστρια Mercedes Sosa έφυγε από τη ζωή την περασμένη Κυριακή 4 Οκτώβρη, την ώρα που εμείς είχαμε τον "πόνο" των εκλογών. Πολλά είχα ακούσει για τη σπουδαία αυτή μορφή της Λατινικής Αμερικής αλλά τα όσα ξέρω είναι εντελώς επιδερμικά δυστυχώς. Θα ήθελα να κάτσω και να μάθω μερικά πράγματα παραπάνω για αυτήν. Θυμάμαι μόνο ότι είχα εντυπωσιαστεί όταν είδα ότι συμμετείχε σε δίσκο του συγκροτήματος Apurimac πριν μερικά χρόνια. Έλεγα "Η Mercedes Sosa συμμετοχή σε ελληνικό δίσκο; Μωρε μπράβο!".

Αντιγράφω από τον σημερινό "Ριζοσπάστη":

Χιλιάδες άνθρωποι αποτίουν το ύστατο «χαίρε» στη μεγάλη ερμηνεύτρια αγωνίστρια της Λατινικής Αμερικής, Μερσέντες Σόσα, που άφησε την τελευταία της πνοή την Κυριακή το πρωί, σε ηλικία 74 χρόνων, μετά από πολυήμερη νοσηλεία και προβλήματα στα νεφρά και τα πνευμόνια. Η κορυφαία καλλιτέχνης συνέδεσε τη ζωή της και το έργο της με τον αγώνα του λαού της Αργεντινής και των άλλων λαών της περιοχής ενάντια σε δικτατορικά καθεστώτα και την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Η σορός της θρυλικής «Νέγρας», όπως την αποκαλούσαν οι συμπατριώτες της, εκτίθεται σε αίθουσα του Κοινοβουλίου της χώρας και στη συνέχεια η τέφρα της θα φυλαχθεί στο νεκροταφείο της γενέτειρας πόλης της, το Σαν Μιγκέλ ντε Τουκουμάν.

Το φέρετρο της Σόσα είναι σκεπασμένο με τη σημαία της χώρας, ενώ πολλοί είναι οι άνθρωποι που την αποχαιρετούν με ένα λουλούδι και τραγουδώντας τα τραγούδια της.

Η «Negra» - έτσι την αποκαλούσαν οι συμπατριώτες της - γεννήθηκε στο Σαν Μιγκέλ ντε Τουκουμάν της Αργεντινής στις 9 Ιούλη του 1935. Πρωτοστάτησε μαζί με άλλους καλλιτέχνες το '60 και '70 για τη δημιουργία του Κινήματος «Νueva Cancion» (Νέο τραγούδι), του μουσικο-λογοτεχνικού πολιτικού κινήματος με στοιχεία της λαϊκής αργεντίνικης παράδοσης.

Για τη δράση της κυνηγήθηκε από τη χούντα του 1976 υπό τον Χόρχε Βιντέλα, το 1979 συλλαμβάνεται σε συναυλία και καταφεύγει αυτοεξόριστη στο Παρίσι και τη Μαδρίτη, όπου μένει μέχρι το 1982, οπότε επιστρέφει στην πατρίδα της. Εκτοτε ηχογράφησε πολλούς δίσκους, διευρύνοντας το ρεπερτόριό της. Ενωσε το φολκλόρ με τις μπαλάντες, το ροκ, τη μουσική της πόλης.

Η Σόσα κατάφερε να κάνει γνωστούς σε όλη τη Γη τους μοναδικούς ήχους της παραδοσιακής μουσικής της Αργεντινής, αλλά και όλης της Νοτίου Αμερικής: τσακαρέρας και σάμπας, όπως και οι ήχοι του tango και της milonga. H ίδια στήριζε με θέρμη τους νεότερους καλλιτέχνες της πατρίδας της, ενώ ήταν πάντα πρόθυμη να τους «δανείζει» τα δικά της τραγούδια (ηχογράφησε συνολικά 40 άλμπουμ), ώστε το αργεντίνικο φολκόρ να φτάσει και στις νεότερες γενιές μέσα από πιο σύγχρονα ακούσματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τελευταίο της διπλό άλμπουμ με τίτλο Cantora, συνεργάστηκε με ονόματα, όπως η Σακίρα, ο Φίτο Πάες, ο διάσημος στην Αργεντινή Τσάρλι Γκαρσία, ο Χόρχε Ντρέξλερ, ο Ισπανός Χοακίν Σαβίνα και πολλοί ακόμα.

Πολύ γνωστά ανεπανάληπτα τραγούδια που έχει ερμηνεύσει είναι «Cancion con todos», «Alfonsina y el mar», «Gracias a la vida», «Solo le pido a Dios», «Al jardin de la republica», «Duerme negrito» κ.ά.

Συνεργάστηκε με μεγάλους καλλιτέχνες, όπως οι Κουβανοί Σίλβιο Ροντρίγκες και Πάμπλο Μιλανές και πολλούς άλλους.

Τη δεκαετία '80 είχε εμφανιστεί στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» και συνεργαστεί με Ελληνες καλλιτέχνες και τελευταία με το συγκρότημα «Απουριμάκ», που αποτελείται από Λατινοαμερικάνους και Ελληνες μουσικούς.





Δεν υπάρχουν σχόλια: