Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

Ταμείον... μείον και ψυχή ρηχιά

Είχαν το ενδιαφέρον τους οι ψηφοφορίες που ξεκίνησα από τον Οκτώβρη και τελείωσαν πριν μερικές ημέρες. Πάμε να δούμε τα αποτελέσματα:

1η ψηφοφορία
«Σε ποιό σχήμα θα πάτε οπωσδήποτε μέχρι τα Χριστούγεννα» ρώταγε η πρώτη ψηφοφορία και αυτό το «οπωσδήποτε» ήθελε να τονίσει ότι ψάχνουμε να βρούμε την προτεραιότητά μας για τα μούσικά σχήματα της πρώτης φάσης της χειμερινής σεζόν. Το σχήμα δηλαδή που δεν θέλουμε να χάσουμε με τίποτα.

Η ψηφοφορία αυτή κράτησε για σχεδόν 3 μήνες και συμμετείχε ένας σημαντικός αριθμός επισκεπτών του μπλογκ (95 ψήφοι). Τα αποτελέσματα:

1. Δεν έχω φράγκα : 26 ψήφοι (27%)
2. Β. Παπακωνσταντίνου - Μπουλάς - Ζουγανέλης - Λ. Παπαδόπουλος - Χρηστίδου : 11 ψήφοι (11%)
3. Δ. Μητροπάνος - Πέγκυ Ζήνα : 9 ψήφοι (9%)
-. Νατάσσα Μποφίλιου : 9 ψήφοι (9%)
4. Δημήτρης Ζερβουδάκης : 8 ψήφοι (8%)
5. Μαρκέλλου - Μουζουράκης : 7 ψήφοι (7%)
6. Άγαμοι Θύται : 6 ψήφοι (6%)
-. Κωστής Μαραβέγιας : 6 ψήφοι (6%)
-. Άλλο : 6 ψήφοι (6%)
7. Βίσση - Μαριώ - Μπλε : 4 ψήφοι (4%)
8. Ελεωνόρα Ζουγανέλη - Δήμος Αναστασιάδης : 2 ψήφοι (2%)
9. Μακεδόνας - Νέγκα : 1 ψήφος (1%)
10. Μπάσης - Ανδρεάτος : 0 ψήφοι

* Δεν ξέρω αν υπάρχει οικονομική κρίση και σε τι μέγεθος και δεν ξέρω και τι επιπτώσεις έχει στο πόσα χρήματα δαπανούμε για τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία μας. Πάντως η επιλογή «Δεν έχω φράγκα» τράβηξε μπροστά από τον αρχή και δεν έχασε ούτε λεπτό την πρωτοπορία. Αν κρίνω και από τον εαυτό μου, όντως τα χρήματα αποτελούν ένα εμπόδιο αφού πολλές φορές δεν σε αφήνουν να πας και να δεις τα live που θέλεις. Αλλά δεν έχουμε ούτε 15 ευρώ για να πάμε στο live που μας ενδιαφέρει περισσότερο; Εκτός αν θέλει κανείς να πάει με τραπέζι, που τότε όντως δεν παίζει να του περισσεύουν...

* Αυτό που μου έκανε φοβερή εντύπωση ήταν η 2η θέση του σχήματος Παπακωνσταντίνου - Μπουλά - Ζουγανέλη και λοιπών που είναι στην Ακτή της Οδού Πειραιώς. Το σχήμα αυτό, με πυρήνα τους Μπουλά - Ζουγανέλη και διάφορους να εναλλάσσονται στο πλάι τους, πάει φέτος για 4η σερί χρονιά με όλες τις προηγούμενες να είναι άκρως επιτυχημένες από πλευράς προσέλευσης κόσμου. Δεν περίμενα με τίποτα να πάει και φέτος τόσο καλά. Μάλλον θα έχουν φροντίσει να αλλάξουν αρκετά το πρόγραμμά τους, από τη στιγμή που τόσος κόσμος πηγαίνει και ξαναπηγαίνει χωρίς να βαριέται καθόλου...

* Εντυπωσιακή και η 2η θέση της Νατάσσας Μποφίλιου (ΣτΝ Club) που απέκτησε πολύ γρήγορα ένα αρκετά μεγάλο και πιστό κοινό.

* Τελευταία μου παρατήρηση η 3η θέση του Ζερβουδάκη. Δεν το περίμενα με τίποτα. Αν και οι περισσότεροι δεν έμειναν ευχαριστημένοι από το πρόγραμμα που παρουσίασε για μία ακόμη χρονιά στο Μετρό (κρίνοντας από τα σχόλια που ακούω και διαβάζω), φαίνεται πως έχει σημαντικότατο κοινό που τον ακολουθεί.

2η ψηφοφορία
Με την πολυσυζητημένη ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Ψυχή βαθιά» είχε να κάνει η 2η ψηφοφορία μας. Η ταινία αυτή, λόγω του καυτού θέματος με το οποίο καταπιάνεται (ελληνικός Εμφύλιος), προκάλεσε δημόσια συζήτηση για πάνω από έναν μήνα. Σχεδόν καθημερινή ήταν η αρθρογραφία στις εφημερίδες από τον Οκτώβρη, με αφορμή την «Ψυχή βαθιά», ενώ και πολλά μπλογκ και σάιτ ασχολήθηκαν με αυτήν.

Η ερώτηση της ψηφοφορίας μας ήταν η εξής: «Η ταινία του Π. Βούλγαρη ‘‘Ψυχή βαθιά’’ είναι...» και τα αποτελέσματα ήταν:

1. Ρηχή / επιφανειακή : 10 ψήφοι (25%)
2. Αποπροσανατολιστική : 7 ψήφοι (17%)
-. Πολύ καλή! : 7 ψήφοι (17%)
3. Μούφα : 6 ψήφοι (15%)
-. Ανιστόρητη : 6 ψήφοι (15%)
4. Τέλεια!! : 5 ψήφοι (12%)
-. Αντιεπιστημονική : 5 ψήφοι (12%)
-. ‘‘Χολιγουντιανό’’ θέαμα : 5 ψήφοι (12%)
-. Αντικομμουνιστική: 5 ψήφοι (12%)
5. Για φάσκελα : 4 ψήφοι (10%)
-. Μέτρια : 4 ψήφοι (10%)
-. Πολύ κακό για το τίποτα : 4 ψήφοι (10%)
-. Θα περιμένω να βγει σε dvd : 4 ψήφοι (10%)

... (και ακολουθούσαν επιλογές με λιγότερες ψήφους)

Ψήφισαν: 40

Οι απόψεις διίστανται απ’ ό,τι βλέπετε. Ένα ισχυρό ρεύμα πήγε προς στους αρνητικούς και πολύ αρνητικούς χαρακτηρισμούς και ένα άλλο αρκετά σημαντικό πήγε στους θετικούς (Πολύ καλή!) και αποθεωτικούς (Τέλεια!!). Σαφής βέβαια η υπεροχή των αρνητικών χαρακτηρισμών με την πρώτη θέση να πηγαίνει στο «Ρηχή/επιφανειακή», πράγμα με το οποίο συμφώνησα και εγώ και επίσης γράφτηκε από πολλούς κριτικούς. Φαίνεται πως, σύμφωνα με το κοινό, ο Βούλγαρης απέτυχε να μπει στην ουσία του θέματος με το οποίο καταπιάστηκε και έμεινε στην εντυπωσιακή αναπαράσταση μαχών, στην προσωπική ιστορία που δεν δίνει πάτημα για συμπεράσματα ιστορικά και σε μια λογική «ίσων αποστάσεων» που μάλλον κρύβει την πραγματικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: