Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Αύριο έχει επανάσταση. Ραφτείτε!

Αυτό το περιβόητο "ακομμάτιστο" "κίνημα" της Ισπανίας, όπως ήταν απολύτως αναμενόμενο, ανοίγει αντιπροσωπεία και στην Ελλάδα. Οι ντόπιοι εισαγωγείς έφτιαξαν σελίδα στο facebook με την ονομασία "Αγανακτισμένοι" και καλούν αύριο σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Λένε συγκεκριμένα:

«Όπως αναγράφεται στην αντίστοιχη εκδήλωση της Θεσσαλονίκης,το "ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ" το υιοθετήσαμε από την ελεύθερη μετάφραση των συμβατικών μέσων για την ισπανική λέξη του κινήματος Indignados.

Πολλά λέγονται και ακούγονται για την συγκέντρωση αυτή τις τελευταίες ώρες. Είναι ανάγκη να τονιστεί πως αύριο στις 6 η ώρα, στο Σύνταγμα θα λάβει χώρα μια ΕΙΡΗΝΙΚΗ διαμαρτυρία, όπου θα ακουστεί όλη η νεολαία και όχι μόνο. Θα πα
ρακαλούσαμε λοιπόν, όποιος έχει σκοπό να προκαλέσει κάθε είδους πρόβλημα και να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε μορφή βίας, να πατίσει NOT ATTENDING και να κάτσει σπίτι του. Ας δείξουμε λοιπόν ότι η σημερινή νεολαία δεν είναι σαν τις προηγούμενες, για να διεκδικήσουν ότι τους ανήκει, αλλά αποτελεί μια γενιά με νέα νοοτροπία και ξεχωριστή ιδεολογία που θα φέρει ριζικές αλλαγές στην κοινωνία μας.

Η λέξη Αγνακτισμένοι δεν θέλει με τίποτα να υποκινήσει ή να υποδείξει τον τρόπο. Απεναντίας, δηλώσαμε από την αρχή ότι θέλουμε να βρεθούμε ειρηνικά και αυθόρμητα. Χωρίς σχέδιο και πλάνο. Μόνο να δηλώσουμε την ειρηνική διαμαρτυρία μας.

Ο καθένας στην σελίδα της διαμαρτυρίας εκφράζει τον εαυτό του και μόνον αυτόν. Χωρίς επιτροπές και ψήφους. Αρα, καλούμε τον καθένα να είναι υπεύθυνος των λόγων και των πράξεων του. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα κάτι αρνητικό. Όμως, να μην δημιουργείται άλλη εντύπωση, από ό,τι ισχύει.

Δηλαδή μια ειρηνική και αυθόρμητη σύναξη.

Δικός μας αρχικός στόχος είναι να κατεβούμε με τα παιδιά μας, να γνωριστούμε με κάποιους, να συναντήσουμε φίλους και γνωστούς. Με αφορμή αυτό που όλοι ζούμε.
Χωρίς σημαίες και πλακάτ, χωρίς κόμματα και οργανώσεις. Αυθόρμητα.
»

Ξεπερνώ τα ορθογραφικά, συντακτικά και νοηματικά λάθη (άμα λιώνεις στα gkreeklish είναι θέμα μετά να επανέλθεις...) και παρατηρώ ότι έχουμε μια πρόσκληση για συγκέντρωση - διαμαρτυρία χωρίς να αναφέρεται για ποιό λόγο θα γίνει η διαμαρτυρία!! Είναι σαν να σκάει πρόσκληση γάμου στο σπίτι, να σου λέει την εκκλησία, να σου λέει ότι είσαι ευπρόσδεκτος και θα χαρούμε να σε δούμε, να σου λέει ότι το γλέντι θα είναι όμορφο (αν και χωρίς κουμπουριές υποχρεωτικά) αλλά να μην σου λέει ποιός παντρεύεται!!

Ενώ λοιπόν δεν σου διασαφηνίζουν γιατί σε καλούν στο δρόμο, ξοδεύουν μερικές παραγράφους για να περιγράψουν το ότι η διαμαρτυρία θα είναι ειρηνική, ήσυχη κι ωραία. Εναντίον ποίου θα διαμαρτυρηθούν και με ποιό σκοπό, μας το κρατάνε για σορπράιζζζ γιατί αυτά τα ιβέντςςς πρέπει να’χουν και λίγο σασπένςςς.

Κι ενώ τελειώνει ξεκαθαρίζοντας ότι η συγκέντρωση, όχι απλά σχέση με κόμματα και πολιτική δεν έχει, αλλά ακόμα και τα πλακάτ θα απαγορεύονται (στην κατά τα άλλα αυθόρμητη συγκέντρωση...), προηγουμένως μας έχει πει ότι η νεολαία που θα συμμετάσχει θα δείξει ότι έχει μια νέα νοοτροπία και ιδεολογία (την οποία φυσικά και δεν διευκρινίζει)... Λίγο κομφούζιο η κατάστασις... Αν έχει ιδεολογία, δεν θα έχει και πολιτική θέση; Μαζί δεν πάνε αυτά; Άρα, το επόμενο βήμα δεν θα ’ναι οργανωτική αποτύπωση; Άρα, εφόσον όπως φαίνεται δεν αμφισβητούν την αστική δημοκρατία και φυσικά τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής και την αντίστοιχη οργάνωση της κοινωνίας, δεν θα πάνε κάποια στιγμή σε θέμα οργάνωσης και εκπροσώπησης; Λέω γω τώρα...

Θα μπορούσε να γράψει κανείς τόμους κοινωνικής ανάλυσης από την παραπάνω πρόσκληση. Είναι μια πρώτη αποτύπωση αυτού που ακούω εδώ και μερικά χρόνια σε κάθε νεολαιίστικη παρέα που τυχαίνει να βρίσκομαι: όλοι ίδιοι είναι, σιχαίνομαι όλα τα κόμματα, δεν κατεβαίνω στο δρόμο γιατί δεν θέλω να μπω κάτω από καμία σημαία, δεν με εκφράζει κανένα από τα υπάρχοντα κόμματα, τη ζημιά την κάνουν όλα τα κόμματα, να καεί η Βουλή, να κλείσουμε τους 300 φυλακή κλπ κλπ κλπ...

Μια πρώτη αποτύπωση του ακομμάτιστου, ακηδεμόνευτου, απολίτικου, αποϊδεολογικοποιημένου, ανερμάτιστου, αδιέξοδου, άχρωμου, άγευστου, άοσμου, ασπύνδυλου, άνευρου και τελικώς ακίνδυνου (ή απλώς ντεκαβλέ, για να μην χάσουμε και το χούμορ μας) κινήματος.

Όπως τότε που είχε καεί η Πάρνηθα και η μισή Πελοπόννησος και κατέβαιναν σε διαμαρτυρίες - ολονυχτίες με μαύρα ρούχα και κεριά, χωρίς να φωνάζουν ούτε ένα σύνθημα! Νέα ήθη, νέα έθιμα... Μοντέρνοι τρόποι διαμαρτυρίας αυτοί.

Θείε Κάρολε δεν μας τα πες καλά. Δεν είναι η βία η μαμή της ιστορίας. Το φέισμπουκ είναι!

Απορία: Άμα πέσουν πολλά ντιζλάικ ή νοτ ατέντινγκ (ή πώς τα λένα αυτά, δεν τα ξέρω κιόλας) η επανάσταση ακυρώνετε;

Απορία2: Αυτό που λένε «αρχικός μας στόχος είναι να κατεβούμε με τα παιδιά μας, να γνωριστούμε με κάποιους, να συναντήσουμε φίλους και γνωστούς» είναι αυτό το «ασμπέτε» που έλεγε η Κατερίνα Γιουλάκη (εκ του know us better);Σύνδεσμος

~~~

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Stepa έκανες φάουλ! Συμφωνώ απόλυτα με το κείμενό σου και χαίρομαι που βρισκόμαστε κοντά όχι μόνο στις μουσικές προτιμήσεις αλλά και στις πολιτικές τοποθετήσεις. Πολύ σωστά επισημαίνεις τους βαρβαρισμούς και τα ορθογραφικά λάθη της «διακήρυξης των αγανακτισμένων». Εκανες κι εσύ όμως ένα που (φιλικά τώρα) «βγάζει μάτι»: «...η επανάσταση ακυρώνετε;»
Κ. Μαργιόλης

Stepas είπε...

Έτσι είναι. Ό,τι κοροϊδεύει κανείς το λούζεται! Να μου γίνει μάθημα! Αυτό που κυρίως με πείραξε βέβαια στο κείμενό τους είναι τα νοηματικά κενά. Υπάρχουν μια-δυο προτάσεις τους που δεν βγάζουν νόημα.
Ευχαριστώ για το σχόλιο και χαίρομαι που βρίσκονται κοντά και οι δικές σας απόψεις.

Ουρανίσκος είπε...

Πολύ πετυχημένες οι παρατηρήσεις και εύστοχος ο λόγος σου...ας σκεφτούμε και κάτι άλλο όμως σχετικά με τους "λόγους" των αγανακτισμένων των οποίων τηn διακύρηξη δεν διάβασα γιατί απλά δεν έχω facebook...εννοώ μήπως είναι τόσο προφανείς οι λόγοι της αγανάκτησης που απλά δεν χρειάζεται να ειπωθούν;

Να είσαι καλά φίλε μου, εκτιμώ πολύ το blog σου να το ξέρεις.Τα λέμε

http://sotirisouraniskos.blogspot.com/

Stepas είπε...

Καλώς τον!

Δεν έχω ξανακούσει να αυτοαποκαλείται κάτι "κίνημα" (το οποίο μάλιστα ευαγγελίζεται και κάποια έγερση, έως και επανάσταση, όπως διαβάζω και ακούω...) που να μην αναφέρει τα αιτήματά του! Τι επιδιώκουν; Τι προτείνουν στη θέση αυτών που τους εξοργίζουν; Εγείρει πάρα πάρα πολλά ερωτήματα αυτό το "κίνημα"...

Κι εσύ να ’σαι καλά Σωτήρη! Σ’ευχαριστώ πάρα πολύ! Κι εγώ εκτιμώ τη σκέψη σου.

Γειά χαρά!

Raf είπε...

Φίλε, έχουμε ίσως τη πιο υψηλή έκφραση αγανάκτησης εδώ και χρόνια στη χώρα μας, που ναι, ίσως να μην φέρει δραστικά μέτρα αμέσως, επειδή απλά οι άνθρωποι μαζεύονται και κάθονται χωρίς να τριγυρνούν και να τα σπάνε, μα σκέψου, 6 μέρες τώρα και δεν έχει ανοίξει ρουθούνι.
Τα ΜΜΕ δε μπορούν να πουν τίποτα, ΤΙΠΟΤΑ για αυτό, τουλάχιστον όχι ακόμα. Υπάρχει ελπίδα. Ήρεμη δύναμη.

Όσον αφορά τις απόψεις τους και τα αιτήματά τους,

Υπάρχει πολλή χολή πάντως στο post σου χωρίς λόγο θεωρώ.
Δε βρίσκω λόγο επίσης να μιλάμε για "αντιπροσωπεία". Περισσότερο για ένα πολιτικό ρεύμα που μεταδίδεται από τον ένα λαό στον άλλον τώρα που χρειάζεται. Γιατί το να κάθεσαι με τις ώρες σε μια πλατεία μαζί με άλλους χιλιάδες, δηλώνοντας παρουσία, όπως έτυχε και στη Θεσσαλονίκη με τη βροχή να σε χτυπά, ενώ θα μπορούσες βολικότατα να καθήσεις στο καναπέ σου, όπως και να το κάνουμε, είναι έκφραση πολιτικών συναισθημάτων.

Όσο για τη "πρόσκληση" του κινήματος. Τα πολιτικά μανιφέστα, του ΠΑΣΟΚ, του ΝΔ, του ΛΑΟΣ κτλ ειναι άψογα γραμμένα και χιλιοειδωμένα από ειδικούς γραφιάδες, ενω αυτό, το ντεκαβλέ και το άχρωμο, γράφτηκε στο πόδι.

Φίλε Στέπα, με πάσα ειλικρίνεια και εκτίμηση, και επειδή σε θεωρώ σκεπτόμενο άτομο απ' όσα έχω διαβάσει.. έχει κάποια σημασία;

Και φυσικά δεν τοποθετούνται τα "αιτήματα" και οι "σκοποί" του κινήματος, αυτή είναι η διαφορά του, γι'αυτό και εκβαίνει χωρίς καθόλου βία..! Είναι μία σοβαρή, άγρια ματιά του λαού στις ηγεσίες φίλε.."Υπάρχω.. είμαι διατεθειμένος για πράγματα.. ορίστε.. εδώ είμαι". χωρίς λόγια όμως. Νομίζω είναι απλό, γι' αυτό είναι και εύκολο.

Stepas είπε...

Καλως τον Raf!

Καταρχήν το ποστ είναι ελαφρώς χιουμοριστικον ή έστω σαρκαστικόν, διότι: Πρωτον, όταν το έγραφα ήταν πριν καν γίνει η πρώτη συγκέντρωση και δεν φανταζόμουν ότι τελικώς θα πάρει τέτοιες διαστάσεις (θεωρούσα ότι θα έμενε ΜΟΝΟ στο "ελληνική σημαία - να καει το μπουρδελο η βουλη - κλεφτεςκλεφτες"
Δεύτερον, αν καθόμουν να πω πραγματικα τις απόψεις μου και να αναλύσω τις ενστάσεις μου και να κριτικάρω με κανονικά επιχειρήματα, θα έτρωγα πάρα πολύ χρόνο και κόπο και πάλι δεν θα έμενα ικανοποιημένος. Ωστόσο, σε επόμενη ευκαιρία πιστευω να μπορεσω να το κανω.

Ξεκαθαρίζω ότι δεν έχω τίποτα με κανέναν που κατεβαίνει. Αντιθέτως, τις επόμενες μέρες θα κατέβω κι εγώ κάποια στιγμή γιατί δεν γίνεται να μιλάω για κάτι που δεν έχω ζήσει, ενώ μπορώ να το ζήσω. Ήμουν πάντα της άποψης πως ό,τι κατεβάζει κόσμο στο δρόμο είναι καλό (αν και άλλο να το λες αυτό τα προηγούμενα χρόνια απογοητευμένος απ’το πόσο καναπεδάτοι ήταν οι περισσότεροι και άλλο τώρα που βλέπεις ότι παρόλο που μας έχουν ξεσκίσει κανονικά και πάλι μένουμε στο σκέτη αγανάχτηση... τεσπα και πάλι θετικό το βρίσκω το όλοι στο δρόμο)
(Συνεχίζεται)... (σαν τα σίριαλ)
:-))

Stepas είπε...

Για τη "χολή", είπα παραπάνω γιατί φαίνεται έτσι το ποστ, ωστόσο, αν εξαιρέσω τον χύμα τρόπο που τα γράφω εδώ, η ουσία των ενστάσεών μου δεν απέχει πολύ και επιμένω σ’αυτήν. Με δυο λόγια τεσπα θεωρώ πάρα πολύ επικίνδυνο αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή. Επικίνδυνο με την έννοια ότι είναι πανεύκολο (και εξαιρετικά πιθανό για μένα) να οδηγηθεί σε πάρα πολύ άσχημες φόρμες και ιδέες, όσοι κι αν είναι οι αγνοί και άδολοι που κατεβαίνουν κάτω σταθερά (και είναι όντως οι περισσότεροι). Επικίνδυνο είναι για πάρα πολλούς λόγους.

Προτάσσει το "εθνικό" έναντι του ταξικού. Δεν είμαστε ίδιοι εγώ κι ο γιος του Κόκκαλη, ούτε ο διπλανός μου κι ο εργοδότης του.

Προτάσσει το χωρίς κόμματα και χωρίς ιδεολογίες και μάλιστα πολύ φανατικά. Έτσι, τσουβαλιάζει με μιας όλα τα κόμματα, σαν να’ναι όλα ίδια, δαιμονοποιεί οτιδήποτε οργανωμένο, ακόμη και τα συνδικάτα ή τις όποιες ενώσεις εργατών ή υπαλλήλων ή νεολαίων κλπ. Και με αυτόν τον τρόπο αγνοεί μια τεράστια πείρα που έχει το ελληνικό κίνημα. Ξέρεις, δεν ανακαλύφθηκε ο αγώνας από τους αγαναχτισμένους. Το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ (κυρίως) μάς έκαναν να σιχαθούμε τον συνδικαλισμό και την οργάνωση, δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνουμε μηδενιστές (όλα σκατά είναι...) γιατί έτσι ανοίγουν επικίνδυνοι δρόμοι (κάπως έτσι αναπτύχθηκε ο φασισμός...) και φυσικά οι ίδιοι, αν θέλουν να λένε ότι αυτό είναι κίνημα, χάνουν υπερπολύτιμη συσσωρευμένη γνώση... Κατεβαίνω χρόνια στο δρόμο (άμα θες το πιστεύεις), απ’τα 14 μου, και μου φαίνεται εντελώς γελοίο να ακούω "χωρίς ιδεολογίες"... Το πες και μόνος σου. Ακόμα και η απλή συμμετοχή στην πλατεία είναι πολιτική πράξη... Δεν γίνεται να ξεκινάς απ’το μηδέν κόβοντας κάθε δεσμό με τα ήδη υπάρχοντα κινήματα επειδή ο Πάγκαλος είναι εριστικός και σου την έχει δώσει... Παιδιάστικα πράγματα...

Stepas είπε...

Βασικά δεν ξέρω τι να πρωτοπώ... Ελπίζω να μπορέσω να κάνω ένα ψύχραιμο ποστ. Γενικώς, το φαινόμενο αυτό μέχρι στιγμής το θεωρώ σε πολύ λάθος βάσεις, γι’αυτό λέω ότι μάλλον θα ’χτιστεί’ και λάθος. Δεν έχει κάποιο αίτημα κι από όσα ακούγονται/γράφονται αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει η παραμικρή διάθεση σύγκρουσης με το ίδιο το σύστημα ενάντια στο οποίο υποτίθεται ότι στρέφεται. Σου λέει "αληθινή δημοκρατία". Τι είναι αυτό; Υπάρχει δημοκρατία; Και πώς είναι αυτή; Αν μιλάμε για "αστική δημοκρατία" (δηλ κοινοβουλευτικο σύστημα με οικονομία που έχει και κρατικό και ιδιωτικό τομέα), τότε αυτό που επιδιώκει το "κίνημα" αυτό είναι απλά ή αλλαγή του πολιτικού προσωπικού ("οι 300 φταίνε, να φύγουν" κλπ). Άρα, δεν θα αλλάξει κάτι. Οι αιτίες που μας έφτασαν εδώ θα παραμείνουν, απλά θα φύγει ο Γιωργάκης κι ο Αντωνάκης και θα ρθουν ο Τάκης και ο Καραφιτσουλάκης...

Τεράστιο ζήτημα, δεν μπορώ να το βάλω σε μια σειρά, ελπίζω να με ψιλοκατάλαβες... Πάντως μην με παρεξηγείς. Απλά τυχαίνει να αναλύω την κοινωνία αλλιώς, πιο επιστημονικά τελοσπάντων και όχι τόσο απλοϊκά όσο βλέπω ότι το κάνουν όλοι γύρω μου, λες και ξεκινάει τώρα ο κόσμος. Γι’αυτό ίσως φαίνομαι σαν εξοργισμένος με το "κίνημα" αυτό...

Stepas είπε...

Κι επειδή ξέφυγα τελείως (συγγνώμη...), να πω δυο λογάκια πάνω σ’αυτα που ρωτάς:

"Φίλε Στέπα, με πάσα ειλικρίνεια και εκτίμηση, και επειδή σε θεωρώ σκεπτόμενο άτομο απ' όσα έχω διαβάσει.. έχει κάποια σημασία;

Και φυσικά δεν τοποθετούνται τα "αιτήματα" και οι "σκοποί" του κινήματος, αυτή είναι η διαφορά του, γι'αυτό και εκβαίνει χωρίς καθόλου βία..! Είναι μία σοβαρή, άγρια ματιά του λαού στις ηγεσίες φίλε.."Υπάρχω.. είμαι διατεθειμένος για πράγματα.. ορίστε.. εδώ είμαι". χωρίς λόγια όμως. Νομίζω είναι απλό, γι' αυτό είναι και εύκολο."

Όχι, τα ορθογραφικά κλπ που είπα ήταν στα πλαίσια του σαρκασμού. Τα νοηματικά κενά όμως τα θεωρώ σκόπιμα. Δεν σου περιγράφει τι θέλει να κάνει. Γιατί να κατέβω ρε μεγάλε, εσύ που με καλείς; Βάλε ένα μίνιμουμ έστω πολιτικό πλαίσιο. Ένα αιτηματάκι, μια αφορμή, ένα κάτι. Ώστε να μπορεί σε θεωρητικό επίπεδο να αποκλείεται ο Χρυσαυγίτης γιατί δεν γουστάρω να διαδηλώνει δίπλα μου. Ώστε να ξέρω ότι ο διπλανός μου, έστω θεωρητικά, κατέβηκε κάτω όχι επειδή είμαστε και οι δύο Έλληνες (κι ο Άνθιμος Έλληνας είναι...) αλλά επειδή συμφωνούμε πχ στο "όχι στα νέα μέτρα"... Άμα η πρόσκλησή σου είναι επίτηδες μια φλυαρία περί του κλίματος της διαδήλωσης είναι εκ του πονηρού.

Ευχαριστώ για το σχόλιο φίλε και σόρρυ για την πολυλογία. Είναι που δεν μπορώ να βάλω τα πράματα σε μια σειρά. Πάντως, ειλικρινά, δεν το λέω σαν κλισέ, θέλω πάντα να συζητώ με όποιον διαφωνεί. Χαίρομαι πολύ να γίνεται κουβέντα κι ας μοιάζουν όπως θέλουν τα ποστ μου, δεν σημαίνει κάτι...

Raf είπε...

Χάρηκα για την απάντησή σου. Σε πολλά πράγματα έχεις δίκιο και σε καταλαβαίνω και για τώρα θα σταθώ σε ένα πράγμα. Επιμένω πως η πρόσκληση δε γράφτηκε εκ του πονηρού, μα απλά γράφτηκε στο πόδι.

Σαν κάποιος να σκέφτηκε την ιδέα των Indignados και βιάστηκε να δημοσιεύσει το κείμενο μην τον προλάβει κάποιος άλλος..!

Νομίζω πως και οι δύο επιθυμούμε βαθιά να έχει μία θετική έκβαση η όλη κατάσταση και αυτό μετράει.

Stepas είπε...

"Νομίζω πως και οι δύο επιθυμούμε βαθιά να έχει μία θετική έκβαση η όλη κατάσταση και αυτό μετράει."

Βεβαίως! Ειλικρινά εύχομαι να διαψευστούν όλες μου οι ανησυχίες και να βγει σε κάτι καλό όλο αυτό που γίνεται. Θα παραδεχτώ ότι ήμουν καχύποπτος και θα συνταχθώ μαζί τους. Πάντως είμαι πραγματικά χαρούμενος που (τουλάχιστον!) βγαίνει τόσος κόσμος στο δρόμο. Είναι κάτι πάρα πολύ θετικό!