Τρίτη, 27 Ιανουαρίου 2009

Έφυγε από τη ζωή ο Πάνος Τζαβέλας

Σήμερα, 27 Γενάρη 2009, έφυγε από την ζωή ο τραγουδιστής της Εθνικής Αντίστασης Πάνος Τζαβέλας. Ο Πάνος Τζαβέλας γεννήθηκε το 1925 στην Κοζάνη. Μαθητή του γυμνασίου τον βρίσκει ο B' παγκόσμιος πόλεμος και εντάσσεται στην ΕΠΟΝ (νεολαία του ΕΑΜ). Τον επόμενο χρόνο βγαίνει στο βουνό με τον ΕΛΑΣ(ο λαϊκός στρατός του ΕΑΜ). Ξαναβγαίνει στο βουνό με το Δημοκρατικό Στρατό(ο στρατός των ανταρτών στον εμφύλιο), όπου τραυματίζεται, συλλαμβάνεται και ακρωτηριάζεται στο δεξί του πόδι.

Από εκεί αρχίζει ο δρόμος για τις φυλακές. Δικασμένος τρεις φορές σε θάνατο, αρρωσταίνει βαριά το 1959 από τη νόσο του Burgen και πηγαίνει στη Σοβιετική Ένωση για θεραπεία. Έμεινε μέχρι το 1965. Αφού θεραπεύτηκε, του δόθηκε η ευκαιρία να σπουδάσει μουσική. Εκεί γνωρίζει και το μεγάλο Δημήτρη Σοστακόβιτς.

Γυρνά στην Ελλάδα το 1965, αλλά το 1968 φυλακίζεται πάλι, από το καθεστώς των συνταγματαρχών αυτή τη φορά, για παράνομη δράση ενάντια στη χούντα.

Αποφυλακίζεται το 1971 με «ανήκεστο βλάβη» και ξεκινά ως μουσικός να παίζει στις μπουάτ της Πλάκας.

Εκεί τον βρίσκει η μεταπολίτευση, όπου πλέον ελεύθερα τραγουδά τα τραγούδια της Εθνικής Αντίστασης.Χιλιάδες νέοι αλλά και μεγαλύτεροι άνθρωποι κατακλύζουν το μαγαζί της οδού Κυδαθηναίων όπου τραγουδά, επτά μέρες τη βδομάδα. Πολλές φορές κάνει τρεις παραστάσεις τη νύχτα ώστε να χωρέσουν όλοι όσοι ήθελαν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα.

Ήταν ο άνθρωπος που γνώρισε στους νεότερους το μουσικό, αλλά και ιστορικό έπος της εθνικής αντίστασης.Η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου, στις 14.00 στο Νεκροταφείο Σχιστού.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Περισσότερα για τον Πάνο Τζαβέλα και την πορεία του σε αναρτήσεις τις επόμενες ημέρες.

~~~~

Ακούστε παρακάτω το τραγούδι "Του Άρη" (ή "Ο Άρης κάνει πόλεμο"), ένα από τα αντάρτικα που είχε ερμηνεύσει ο Πάνος Τζαβέλας, γραμμένο για τον θρυλικό καπετάνιο του ΕΛΑΣ Άρη Βελουχιώτη:
Δεν υπάρχουν σχόλια: