Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

Κρυμμένα διαμάντια #3 - "Ένα μαγιό και μια χελώνα"

Στη μηνιαία σταθερή στήλη με τίτλο "Κρυμμένα διαμάντια" θα παρουσιάζονται τραγούδια που ουδέποτε έγιναν "σουξέ", αλλά παρολαυτά είναι αξιόλογα και τίποτα δεν έχουν να ζηλέψουν από άλλα που είναι γνωστά σε όλους. Τραγούδια που ατύχησαν να μην πολυπαίζονται από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, τραγούδια που θεωρούνταν "συμπληρώματα" για να κλείσει η 14άδα ή 12 άδα ενός δίσκου, τραγούδια που και οι ίδιοι οι τραγουδιστές, στων οποίων την προσωπική δισκογραφία ανήκουν, δεν τα στήριξαν στις ζωντανές τους εμφανίσεις. Ψάχνουμε και βρίσκουμε λοιπόν "διαμάντια στα σκουπίδια και στον υπόνομο", όπως λέει και η Μαριανίνα Κριεζή. Ψάχνουμε για τα λεγόμενα "αδικημένα τραγούδια".

Γειά και χαρά σε όλους! Η στήλη "Κρυμμένα διαμάντια" είναι και πάλι εδώ για να ανιχνεύσει και να σας παρουσιάσει τραγούδια που πέρασαν "στα ψιλά". Σήμερα, με αφορμή τον θάνατο του πολύ αδικημένου τραγουδοποιού Σταμάτη Μεσημέρη πριν δέκα ημέρες, θυμόμαστε ένα τραγούδι του που δεν ευτύχησε να γίνει ευρέως γνωστό. Πάμε να το δούμε:

"Ένα μαγιό και μια χελώνα"

Μουσική: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
Στίχοι: Σταμάτης Μεσημέρης
Ερμηνεία: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
Δίσκος: "Έτσι δραπετεύω απ’τις παρέες" (1999)

Το 1999 κυκλοφόρησε ο δίσκος του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα "Έτσι δραπετεύω απ’ τις παρέες". Από το δίσκο αυτό προέκυψε μια τεράστια επιτυχία. Ήταν το τραγούδι "Και τι ζητάω", ένα ντουέτο του Μαχαιρίτσα με τον Σαββόπουλο και τη συμμετοχή χορωδίας που έμελλε να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα σουξέ των τελευταίων ετών. Ακούγεται μέχρι και σήμερα τόσο στις συναυλίες του Μαχαιρίτσα (και όχι μόνο), όσο και από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Από τον ίδιο δίσκο επιτυχίες έγιναν επίσης το "Μια μέρα δανεική" και το "Άννα" που ήταν διασκευές ιταλικών τραγουδιών. Στις συναυλίες του έπαιζε τότε από τον ίδιο δίσκο και το "Φίλισέ μου τα παιδιά". Τα υπόλοιπα τραγούδια ελάχιστα ακούστηκαν. Ανάμεσα σε αυτά και το "Ένα μαγιό και μια χελώνα", ένα τραγούδι σε στίχους Σταμάτη Μεσημέρη (το μοναδικό στο δίσκο σε δικούς του στίχους), μουσική και ερμηνεία Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Είναι κυριολεκτικά ένα μικρό, κρυμμένο διαμαντάκι της ελληνικής δισκογραφίας. Μια σκοτεινή, περίεργη και ίσως αλληγορική ιστορία σκαρώνει εδώ ο Μεσημέρης, παρόμοια με αυτές που έφτιαχνε ο Κώστας Χατζής ή ο Νικόλας Άσιμος, τηρουμένων των αναλογιών. Όσο για τη μουσική του Μαχαιρίτσα; Επειδή έτυχε να διαβάσω τους στίχους σε κείμενο πριν ακούσω το τραγούδι, ένα πράμα θα σας πω. Διαβάζοντάς τους φανταζόμουν περίπου μία μουσική σύνθεση σαν αυτή που έκανε ο Μαχαιρίτσας. Αυτό ίσως και να είναι ψευδαίσθηση βεβαίως, γιατί συνηθίζεται όταν ακούμε ένα τραγούδι που μας εντυπωσιάζει να σκεφτόμαστε ότι "ακριβώς έτσι θα ήθελα να ακούσω αυτους τους στίχους"... Ο Μαχαιρίτσας "έντυσε" τους στίχους με μια σκοτεινή μουσική στην εισαγωγή, με την κιθάρα του μόνο, που παραπέμπει σε μπλουζ, με το ρυθμό και την ερμηνεία να "ανεβαίνουν" καθώς εκτυλίσσεται και κορυφώνεται η ιστορία που περιγράφουν οι στίχοι. Ποιά είναι αυτή η ιστορία; Διαβάστε τους στίχους:

Η δίκη έγινε χωρίς ακροατήριο
ένα μαγιό και μια χελώνα τα στοιχεία
ο βιασμός της χήρας έμοιαζε μυστήριο
πάνω στο μνήμα, τι παράξενη ιστορία.

Δεν είχες άλλοθι γερό στο δικαστήριο
η απολογία σου ήταν χρεωκοπημένη
δεκαεννιά χρονών κορμί εξιλαστήριο
και η κυρία στα σαράντα της θλιμμένη.

Ο τόπος ήταν ιερός εσύ τι γύρευες
με την κιθάρα σου την απογειωμένη
ποιος λογικός θα το πιστέψει πως τραγούδαγες
στη χελωνίτσα σου τη φρεσκοσκοτωμένη.

Στο διπλανό το μνήμα η χήρα εγονάτισε
κι όταν της είπες η χελώνα μου κρυώνει
τα μαύρα έβγαλε αμέσως και την έντυσε
κι έμεινε μόνο με μαγιό πάνω στο χιόνι.

Κι ενώ ξαφνιάστηκες και τα χασες ταυτόχρονα
σα να σου φάνηκε η
χελώνα ότι ανασαίνει
και τη γυναίκα αυτή αγάπησες παράφορα

που με μια κίνηση τα πάντα ανασταίνει


Το θέμα στράβωσε όταν κάπου αντιλήφθηκες

πως η
χελώνα ήταν ακίνητη τελείως
και τότε σ' έπιασε μανία κι εκδικήθηκες
ένα μαγιό που κρυφογέλαγε υπογείως.

Η δίκη έγινε χωρίς ακροατήριο
ένα μαγιό και μια
χελώνα τα στοιχεία
ο βιασμός της χήρας έμοιαζε μυστήριο

πάνω στο μνήμα, τι παράξενη ιστορία.



Ακούστε το τραγούδι εδώ:




~Η στήλη "Κρυμμένα διαμάντια" θα εμφανίζεται στις 10 του κάθε μήνα~

Δείτε όλα τα άρθρα της στήλης αυτής κάνοντας κλικ εδώ.

3 σχόλια:

MOLEMOU είπε...

FOBERA KOMATIA OLA-KALHMERA PATRIDA POS TA PERASES STO XORIO

Stepas είπε...

Καλημέρα πατρίδα! Τα πέρασα πολύ ωραία αλλά δυστυχώς ήταν λίγο. Τώρα πάλι Αθήνα, τι να κάνουμε; Ελπίζω κι εσύ να πέρασες όμορφο Πάσχα. Τα λέμε.

JoaN είπε...

Symfwnw apolyta gia to tragoydi. Einai ena ap ta krymmena diamantia!